Tihana Ulaković: Sport mi je bio velika motivacija da se vratim natrag u Hrvatsku

Dvostruka je prvakinja Tajvana a sada se priprema za državno prvenstvo u Omišu i europsko i svjetsko prvenstvo u “dresu” s hrvatskim grbom.

Koliko je Karlovčana, sportaša, čulo za Tihanu Ulaković, ako naravno nisu njeni bliski prijatelji ili rodbina? Pretpostavljamo vrlo malo jer se Tihana ne bavi sportom koji u Hrvatskoj privlači velik broj poklonika, naročito ne u Karlovcu. Naravno, ovdje nije riječ o nogometu, košarci, odbojci, rukometu, taekwondou, karateu … Jel’ da je riječ o tim sportovima zasigurno bi netko znao kojim se to sportom bavi 23-godišnja Tihana Ulaković.

– Odrasla sam i završila srednju školu u Karlovcu. Nedugo iza preselila sam na Tajvan gdje sam dobila posao i imala priliku putovati Azijom. Nakon godinu dana na Tajvanu na nagovor prijatelja i iz znatiželje odlučila sam otići na jedan trening tajlandskog boksa u gradu Kaohsiung. Već nakon prvog treninga sam znala da se želim dugoročno baviti tim sportom. Ne samo rekreativno nego sam se htjela i natjecati – započela je svoju priču Tihana Ulaković.

Iako su tajlandski boks i kickboxing dvije različite borilačke vještine, u nekim elementima su slični. Tajlandski boks se temelji na udarcima nogama, koljenima, šakama, laktovima i borbom u takozvanom klinču, dok je u kickboxingu borba dozvoljena isključivo šakama i nogama. Eventualno koljenima, no ovisno o disciplini u kojoj se borci natječu.

– Budući da na Tajvanu tajlandski boks nije zastupljen kao kickboxing, nakon par mjeseci treniranja mi se ukazala prilika za prvi amaterski kickboxing meč, što je još više pobudilo interes u meni da se nastavim baviti ovim sportom – priča Tihana.

Iako prva borba nije prošla kako je očekivala, nije odustala. Odlučila je nastaviti trenirati te je ubrzo imala još nekoliko mečeva koji su bili uspješniji od prvog.

– Nakon nekog vremena postala sam dvostruka prvakinja Tajvana, borilačke vještine San-Da (tzv. kineski boks, dozvoljena je borba rukama i nogama uz bacanje ‘take down’ op.a.). Osvojila sam prvenstvo Tajvana u kategoriji do 60 kg, a dva mjeseca nakon toga sam ponovo nastupila u kategoriji do 65 kg i s dvije pobjede na natjecanju osvojila prvo mjesto u kategoriji – prisjeća se.

Sport joj je bio velika motivacija da se vrati natrag u Hrvatsku gdje je smatrala da može bolje i brže napredovati i ostvariti konkretne rezultate. Ne u tajlandskom boksu koji je u Hrvatskoj nije zastupljen kao na Tajvanu, već u kickboxingu koji je kod nas puno masovniji.

Nedavno (4. svibnja 2019.) održano je državno prvenstvo u Opatiji u disciplini Low Kick (kickboxing disciplina op.a. ). Natjecala se u seniorskoj konkurenciji do 60 kg. Pobjedom nokautom u polufinalu i pobjedom na bodove u finalu osigurala je plasman na europsko i svjetsko prvenstvo u kickboxingu (održati će se u listopada u Sarajevu op.a.) te je izabrana za najbolju seniorku ovog opatijskog natjecanja.

– Trenutno se pripremam za državno prvenstvo u disciplini full contact koje će se održati 1. lipnja u Omišu – odgovara na naše pitanje što trenutno radi.

Iako je odrasla u Karlovcu, trenutno zbog posla i prvenstveno kvalitetnog treninga živi u Zagrebu. Članica je zagrebačkog kluba tajlandskog boksa Zagreb Muay Thai, pod vodstvom iskusnog trenera i borca Srđana Špirka koji se ovim sportom kao natjecatelj i trener bavi već 20 godina. Svoje iskustvo i znanje koje je kroz godine usavršio baš na Tajlandu prenosi sad na sve članove Zagreb Muay Thai kluba.

Za Zagreb Muay Thai imala je već nekoliko nastupa: Noć Gladijatora u Karlovcu 2018. (pobjeda), 22. Croatia Open 2018. u Zagrebu (1. mjesto), Europski kup u Karlovcu 2019 (2. mjesto), državna prvenstva – K1 stil u Osijeku 2019. (3. mjesto) i Low Kick stil u Opatiji 2019. (1. mjesto).

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest