20. godišnjica Oluje u Karlovcu će se obilježavati dva dana – Svi su pozvani, u mimohodu se očekuje više od tisuću branitelja

foto: www.kafotka.hr

Dvadesetu godišnjicu Oluje Karlovac će obilježiti dvodnevnom proslavom 2. i 3. kolovoza na koju su pozvani svi branitelji i građani.

Poručeno je to s današnje pressice Zbora udruga ratnih postrojbi Domovinskog rata Karlovačke županije, na kojoj je najavljen bogat program, organiziran upravo u te dane kako se ne bi preklapao s proslavom obljetnice Oluje na državnom nivou, u Kninu i Zagrebu, na kojima će biti i branitelji iz naše županije.

– Pozivam sve hrvatske branitelje da shvate kako trebaju biti ponosni ne samo na proslavu, nego i na put koji su proveli u ratnim postrojbama i da svojom nazočnošću daju tome doprinos. Ako ne želimo sebe prezentirati, svoj dignitet, dignitet Domovinskog rata i Hrvatske, neće to umjesto nas nitko drugi odraditi! Žao mi je za one koji ne dolaze često – na stranu bolest – i rekao bih: “Sram ga bilo, tko ne dođe!” Ne treba čekati poziv, ako čuju od kolega da idu, neka dođi i oni, pozvao je predsjednik Zbora Ivo Benić, dodavši da su pozvani svi pripadnici Hrvatske vojske i policije, nekadašnji dragovoljci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a ne samo u Oluji.

Prvog dana proslave predviđen je i mimohod pripadnika ratnih postrojbi, desetak iz Karlovačke županije, te onih iz drugih županija koje su se ovdje borile.

– Očekujemo tisuću sudionika mimohoda. Oni će se od 9 do 10 sati okupiti kod Doma HV-a i Crkve Presvetog Srca Isusova, a nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti 620-orici poginulih branitelja iz Karlovačke županije, te svete mise za poginule branitelje, u podne krenuti kroz Karlovac. Ići će Držićevom – Meštrovićevom – V. Holjevca – Domobranskom – Rakovac – Koranski most – ŠRC Korana. Tamo će biti svečano postrojavanje, a nakon toga kulturno-zabavni program i druženje do 18 sati, najavio je Benić.

Proslava će biti nastavljena i 3. kolovoza, kada će osim otvorenja izložbi, biti okupljanje građana i branitelja u Domu OS RH Zrinski, prezentacija o Oluji i zadničko druženje, otvorena Aleja hrvatskih branitelja na Rakovcu, na kojoj će svaka ratna postrojba imati oznaku i stablo zasađeno stablo njoj u čast.

Osim ove proslave, za 20. obljetnicu Oluje organiziran je i Međunarodni susret časnika Slovenije i Hrvatske, što će 8. kolovoza biti održan u Kamanju. Tamo će stići sudionici raftinga koji kreće iz Metlike, te održana izložba ratnih fotografija i tehnike, te starodobnih vozila.

– Očekujemo oko 300 sudionika, po 150 sa svake strane, i vjerujemo da će ovaj susret preći u tradiciju, kazao je Ivan Kolenc iz karlovačkog Hrvatskog časničkog zbora.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest