Sportska televizija (SPTV) je prioritet međunarodnog olimpizma

Europske igre u Bakuu, održane od 12.-28. lipnja, po ocjeni Europskih olimpijskih odbora (EOO) bile su iznimno uspješne. Uspješnost se može mjeriti u sportskom, organizacijskom, promidžbenom smislu, ali jedan od najvažnijih parametara za uspješnost neke sportske manifestacije danas je otkup TV prava i prenošenje sportskog događaja na malim ekranima.

Prve povijesne Europske igre emitirale su se u 145 zemalja svijeta, na svim kontinentima (op.a. na Igrama je sudjelovalo 50 zemalja), što Europske igre stavlja na drugo mjesto u svijetu po otkupu TV prava više sportskih natjecanja (odmah poslije olimpijskih igara). Izniman je to promotivni, ali i ekonomski uspjeh organizatora/domaćina, ali i Europskih olimpijskih odbora. Jer ne samo da je Europa konačno dobila kontinentalno više sportsko natjecanje, već su i sportaši dobili priliku stjecati prijeko potrebno iskustvo, a gledatelji priliku uživati u nastupima eminentnih i nadolazećih sportskih imena u etabliranim i manje poznatim sportovima. U 13 sportova se na EI moglo ostvariti i izravni plasman na OI u Riu iduće godine!

Hrvatska je bila među 145 zemalja koje su emitirale Europske igre iz Bakua. Sportska televizija (SPTV) je u 16 dana emitirala više od 250 sati programa (u prosjeku 15 sati dnevno) što je uključivalo prijenose, snimke, sažetke, vijesti, vinjete. A uspjehu EI-a pridonijeli su i hrvatski sportaši koji su ukupno osvojili 11 medalja  (1 zlato, 4 srebra, 6 bronci). Uz to, javnoj televiziji HRT-u, SPTV je bez naknade ustupila dio materijala za potrebe informativnog programa.

Ovu činjenicu prepoznali su i Europski olimpijski odbori, čiji je predsjednik Patrick Hickey uputio čestitku predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatku Mateši na praćenju Igara putem nacionale sportske televizije s ciljem promocije i popularizacije sporta, rekavši:

– Čestitam na inicijativi i pokretanju sportskog TV kanala što je i bila jedna od preporuka Olimpijskog kongresa 2009. godine. Zbog promocije sporta i olimpijskih ideja, sportski kanal mora biti sastavni dio svih aktivnosti nacionalnog olimpijskog odbora, a to je i jedna od odrednica Agende 2020 usvojene na zasjedanju MOO-a prošle godine koji je također pokrenuo projekt Olimpijski kanal koji je u završnoj fazi.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je nedavno na Generalnoj skupštini PASO-a (Panamerička sportska organizacija) u Torontu detaljno govorio o jednom od najvažnijih ciljeva Agende 2020 – pokretanju Olimpijskog kanala i otvoreno odgovarao na sva pitanja. Mnoge je interesiralo što će Olimpijski kanal prenositi, a Bach je istaknuo kako je arhiva MOO-a iznimno bogata, ali da će MOO ostvariti suradnju s nacionalnim olimpijskim odborima i međunarodnim sportskim federacijama kako bi što više sporta i natjecanja bilo zastupljeno na kanalu. Nedavni potpis ugovora MOO-a s Eurosportom, kao vlasnikom svih TV prava za iduće četiri OI iskorak je u tom smjeru. Tu se pronalazi i prilika za suradnju SPTV-a i Olimpijskog kanala.

HOO/Gordana Gačeša

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest