Doznali smo tužnu vijest: U 72. godini života preminuo je legendarni hrvatski stolnotenisač Dragutin Šurbek

U noći sa subote na nedjelju umro je legendarni bivši hrvatski stolnotenisač Dragutin Šurbek. Napustio nas je u 72. godini života. Riječ je o igraču koji je obilježio praktički tri desetljeća europskog i svjetskog stolnog tenisa, bivšem europskom prvaku i svjetskom prvaku u pojedinačnoj, odnosno konkurenciji parova. Šurbek je osvajač 36 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima! Stolnotenisač koji se uzdigao svojim igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i ličnošću u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta. Šurba je obogatio i oplemenio stolotenisku igru. Posjedovao je neutaženi apetit za vježbanjem i usavršavanjem.

Igrao je za Vjesnik i reprezentaciju Jugoslavije s legendarnim dugoreškim stolnotenisačom Antunom – Tovom Stipančićem.

Dragutin Šurbek rođen je 8. kolovoza 1946. u Zagrebu, u radničkoj obitelji na Trnju. Počeo je igrati pingić u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. Iz Lyona 1968. anonimni Dragutin Šurbek ‘isplivao’ je s pobjedničkim peharom i vratio se u Zagreb s naslovom pojedinačnog europskog prvaka! Poslije su zaredale pobjede na brojnim međunarodnim turnirima na svim kontinentima. Trijumfirao je 112 puta, 42 puta je bio pobjednik u singlu, 32 puta u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima i 34 puta u momčadskim natjecanjima.

Vrlo često družio se s karlovačkim sportašima na godišnjim svečanostima proglašenja laureata karlovačkog i županijskog sporta, a vrlo rado se odazvao i za sudjelovanje u filmu “50 godina Školske sportske dvorane” u kojoj je nastupao kao igrač.

Najveći je hrvatski kovač medalja: * 36 medalja ukupno osvojio je na svjetskim i europskim prvenstvima * 14 medalja osvojio je na svjetskim prvenstvima – 2 zlatne, 2 srebrne i 10 brončanih * 22 medalje osvojio je na europskim prvenstvima – 5 zlatnih, 5 srebrnih i 12 brončanih * 518 nastupa skupio je za reprezentaciju i po tome je neslužbeni svjetski rekorder (503 za Jugoslaviju i 15 za Hrvatsku * 122 uzastopne pobjede ostvarila je Vjesnikova slavna momčad Šurbek, Čordaš i Stipančić s trenerom Vukušićem, od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubili niti jednu službenu utakmicu

KAŠonline FOTO Damir Krajač/CROPIX

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest