Karlovački šahisti obilježili 110 godina kluba, gostiju se moglo nabrojiti na prste jedne ruke

Nakon što je predsjednik Karlovačkog šahovskog kluba Karlovac (KŠK Karlovac) Dragutin Gojmerac kratko pozdravio šahiste i malobrojne prisutne goste koji su došli na svečanu sjednicu povodom 110 godina kluba. Izvješće o povijesti kluba podnio je dugogodišnji tajnik i negdašnji predsjednik Božidar Marković.

“Klub je osnovan 1908. godine na inicijativu Izidora Grossa koji je postao prvi predsjednik – kaže Marković. Mnogi poznati šahisti gostovali su u Karlovcu. Svetozar Gligorić u dva simultanska nadmetanja, europski prvak Kožul, kao i svjetski prvak Aljehin. Poslije drugog svjetsko rata obnovljen je rad kluba. Igraju se mnoge simultanke s proslavljenim šahistima među kojima su Braslav Rabar, Mijo Udovčić, Andrija Fuderer”, pročitao je iz svojeg izvješća o 110-oj obljetnici Karlovačkog šahovskog kluba Božidar Marković.

– Tih godina počinje svoj šahovski put Đorđe Brkić koji je i danas s napunjenih 80 godina među najuspješnijim natjecateljima u klubu. Slijedilo je i četiri međunarodnih turnira u organizaciji karlovačkog kluba. Najmasovnija simultanka odigrana je 1982. godine na čak 270 ploča. Od 1985. do 1990. godine karlovački šahisti, njih 14, postali su majstorski kandidati. Godine 1991. klub je najmasovniji s čak 123 člana. U Domovinskom ratu klub je imao samo 50 članova ali nije prekidao natjecanja iako je dosta šahista bilo u oslobodilačkim postrojbama. Zabilježen je i brzopotezni turnir 1994. godine u tvornici ŽE-ČE sa 55 igrača među kojima i 9 velemajstora, a pobijedio je VM Mladen Palac. Stota obljetnica kluba dostojno je proslavljena 2008. godine simultankom na kojoj je nadmoćno pobijedio tadašnji prvak Europe Zdenko Kožul – prisjeća se Marković.

U ligaškim ekipnim seniorskim natjecanjima Karlovčani su najdalje dogurali natječući se u Drugoj Hrvatskoj šahovskoj ligi. Kasnije su pali u treću, četvrtu i petu ligu. Klub je nakon 2010. preživljavao teške trenutke, a nagoviještala se i najcrnja solucija – gašenje kluba.

– Na sreću do toga nije došlo jer su uskočili donatori koji su osujetili totalni pad – naglašava Božidar Marković i dodaje: – Danas se momčad natječe u Četvrtoj ligi, ali i dalje muči muku s financijama. Trenutno momčad čine Đorđe Brkić, Miroslav Drvodelić, Željko Bedić, Izidor Drvar, Matija Žibrat, Zlatko Gržičić i Velimir Conjar. Ohrabruje pojava četiri juniora koji su igrali drugu juniorsku ligu, a i šestero djece priprema se za smjenu generacije.

Pomoć za rješavanje troškova godišnjeg zakupa prostorija u Sokolskom domu koje iznose 8.500 kuna, a što je daleko iznad godišnje dotacija KŠZ-a klubu koja iznosi 2.000 kuna, kao svega ostaloga, ponudio je predsjednik KŠZ-a Želimir Feitl koji je i u ime gradonačelnika Karlovca pozdravio skup.

Nažalost u prostorijama Gradske knjižnice za mlade okupilo se dvadesetak sudionika. Od toga većina samih šahista, a gostiju se moglo nabrojiti na prste jedne ruke. No to ih nimalo nije spriječilo da dostojno i skromno, uz obljetničku tortu, ne obilježe rođendan svog kluba.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest