Nogometni klub Ilovac: Od prigradskog kluba do prepoznatljivog ‘branda’ Škole nogometa

Nogometni klub Ilovac je prošle godine obilježio 70-tu obljetnicu djelovanja. Danas u klubu s ponosom ističu da su nakon godina stagnacije i traženja načina kako da se izdignu iz bezidejnog i staromodnog načina rada i djelovanja klub je konačno postavljen na zdravim temeljima koji mu jamče daljnji uspješan razvoj i napredak u okviru karlovačke nogometne obitelji.

Za ovaj prigradski klub Ilovca, Drežnika, Kaštela, Brodarca, Jelse, Pokuplja, Orlovca, Mahićna… godina 2016. bila je po mnogočemu značajna. Bilježe porast aktivnih članova, igrača, čime su dosegnuli rekordnu brojku od 190 registriranih igrača od čega je više od 150 igrača redovitih polaznika Škole nogometa (mladeži do 18 godina starosti). NK Ilovac je po tome postao najveći konkurent klubu s “Čavlekova” stadiona – najmasovniji klub pod okriljem Nogometnog saveza Karlovačke županije (NSKŽ) s ukupno 12 natjecateljskih selekcija u 7 dobnih kategorija.

– Sadašnja brojnost našeg igračkog kadra dosegnula je maksimum s obzirom na uvjete s kojima raspolažemo – objašnjava Alen Vrbanić. predsjednik NK Ilovac.

CILJ JE PRVO MJESTO

Trener seniorske momčadi je Ante Šulentić pod čijom je “dirigentskom palicom” prva momčad zadnjih nekoliko sezona u samom vrhu (1. – 3. mjesto) 1. Županijske nogometne lige NSKŽ.

– Cilj daljnjeg napredovanje naše seniorske momčadi je prema višem rangu natjecanja i konačnom osvajanjem naslova prvaka – kaže predsjednik Vrbanić i nastavlja – Okosnicu momčadi čine iskusni igrači ponikli u našem klubu dok je unatrag dvije sezone kroz našu prvu momčad promoviran čitav niz mladih i kvalitetnih igrača, kadeta i juniora, koji su pokazali da na njih itekako možemo računati u budućnosti.

Zahvaljujući klubu “kruh” od kluba zarađuju i dvojica trenera-profesionalaca što je omogućilo da je ljestvica rada s nogometašima, a naročito s mladeži, podignuta vrlo visoko.

– Moram naglasiti da nam motiva ne nedostaje. Da je slogom, radom i zalaganjem Uprave i svih članova i prijatelja našeg kluba učinjeno mnogo na poboljšanju uvjeta rada. Prvo su uređeni vanjski tereni s ciljem omogućavanja što boljih uvjeta za rad brojnog igračkog pogona. Nažalost to je još uvijek nedovoljno s obzirom na skromna financijska sredstva s kojima raspolažemo – ističe predsjednik Ilovca.

Unatoč toga, zajedničkim naporima i spretnosti članova Uprave te uz pomoć roditelja, a za razliku od nekih klubova iz karlovačke sportske obitelji, NK Ilovac ipak nema “repova” jer, unatoč “kronične bolesti od besparice”, sve svoje obaveze prema zajednici i trenerskom kadru podmiruju na vrijeme.

– Međutim, za daljnji razvoj i napredak, kako momčadi tako i kluba općenito, potreban nam je dodatni doprinos, veća pomoć zajednice jer smatramo da je ulaganje u djecu i njihov razvoj neprocjenjivo ulaganje u zajednicu – objašnjava predsjednik Alen Vrbanić.

NAJVEĆI ISKORAK

Najveći iskorak u radu i rezultatima tijekom 2016. godine postavljen je u radu s mlađim dobnim uzrastima. U sezoni 2015./2016. kategorije prstića i limača osvojile su naslove prvaka u županijskoj konkurenciji dok je nakon polusezone 2016./2017. raritetan podatak da su trenutno sve dobne kategorije (prstići, limači, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori) na vrhu ljestvica odgovarajućih liga NSKŽ čime bi ova natjecateljska sezona mogla postati najuspješnijom u klupskoj povijesti.

Za voditelja Škole nogometa NK Ilovac imenovan je Igor Gec, dok su treneri mladeži Nermin Muminović, Daniel Bićanić, Denis Štanjer, Denis Planinac, Josip Grubešić i Dinko Mrkić.

– Cilj Škole je nastaviti napredak u radu s mladima te ovisno o postignutim rezultatima ostvariti plasman u viši rang natjecanja. Riječ je o 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi središta Zagreb, za uzraste kadeta i juniora i 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi središta Zagreb, za uzraste mlađih pionira i pionira gdje se natječu naše mlade momčadi – kaže voditelj Škole Igor Gec.

– Kao temelj u napredovanju prema kvalitetnijem natjecanju i višem rangu koji bi omogućio dodatni napredak aktivnih polaznika Škole nogometa postavlja se rad i uređenje kompletne dotrajale infrastrukture klupskih prostorija, glavnog i pomoćnog igrališta te poligona za treniranje kako bi uvjeti bili na razini potrebitoj za održavanje kvalitete – dodaje Vrbanić.

LJETNI KAMP, TURNIRI…

Osim provođenja redovitih treninga i ligaških natjecanjima tijekom sezone NK Ilovac je odavno poznat po brojnim dodatnim aktivnostima. Već 10 godina Ilovčani u suradnji s Centrom za predškolski odgoj djece Karlovac organiziraju hvale vrijedan turnir karlovačkih vrtića na kojem se bira prva selekcija talentiranih dječaka u nogomet. Isto tako, tradicionalni Ljetni kamp Ilovca u Hostelu Selce u Selcu (provodi se neprekidno 12 godina) za aktivne polaznike Škole nogometa dosegao je rekordan odaziv te se pokazao kao omiljena ljetna aktivnost i razbibriga najmlađima na kraju svake natjecateljske sezone.

Prvi klupski memorijalni nogometni turnir “Drago Stanković – Jole” koji se igra u spomen na legendarnog domara i oružara NK Ilovac, održava se od 2012. godine. Turnir konstantno raste da bi posljednje dvije godine otkada se održava u kategorijama prstića i limača okupio više od 40 ekipa sa 600 sudionika iz Domovine i inozemstva. Postao je prepoznatljiv kao najveći nogometni turnir mlađih uzrasta u Karlovačkoj županiji – istinski brand NK Ilovca. Nastupi na brojnim turnirima i ligama u svim uzrasnim kategorijama pozicionirali su tako Školu nogometa NK Ilovac do prepoznatljivosti i izvan Karlovačke županije. Brojne momčadske i individualne nagrade pokazatelj su i odraz napretka u radu s mlađim uzrasnim kategorijama.

UPRAVA KLUBA

I za kraj spomenimo glavne “krivce”, aktere ove obljetnićke priče, koji svoju dužnost rada u klubu obnašaju zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema nogometu i NK Ilovac, to su: “prvi nogometaš kluba” Alen Vrbanić koji je u svom drugom mandatu okružen s najbližim suradnicima od povjerenja – dopredsjednikom Miroslavom Rade i članovima Upravnog odbora braćom Katušin s Dubovca (Igor i Dalibor) koji su se otrgnuli veslačkom i rukometnom lobiju da bi se priklonili “gnijezdu kanarinaca iz Šervudske šume”, zatim mlađi Alenov brat Mladen Vrbanić te Ivan Polović i Miroslav Latin.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest