SKIJAŠKA SEZONA: Skijanje u Val Thorensu ima sasvim jednu drugu dimenziju i sigurno je jedan od resorta koji svakako treba posjetiti

Val Thorens, smješten na vrhu doline Belleville u Francuskoj, najviša je skijaška destinacija u Europi na 2300 metara. Sa Meribelom i Courchevelom čini najveći skijaški kompleks na svijetu Les Trois Vallees-Tri doline, sa preko 600 kilometara skijaških staza! Takva pozicija garantira izvrsne snježne uvjete od sredine studenog do početka svibnja, a najbolje uvjete pruža upravo u predsezoni i od sredine ožujka pa do kraja skijaške sezone.

Skoro svake godine na skijanje u Francusku odlazi velik broj skijaša iz Hrvatske ali i iz Karlovca. Jedan od redovitih posjetilaca skijaških destinacija u Europi je i Karlovčanin DanijelPepi Perković s kojim smo kratko “proskijali” Val Thorensom.

– Val Thorens nije pitoreksno alpsko mjesto ili kako Francuzi vole reći “Village de Charme”, ali oduševljava nas već godinama, jer malo je skijališta na svijetu gdje ćete tako dobro skijati i uživati – priča Karlovčanin Danijel Perković zaljubljenik u skijanje, biciklizam, prirodu i planine.

– Sustavna gradnja počela je nakon što su prve žičare puštene su u pogon krajem 1971. godine, a značajniji razvoj počinje nakon što je 1981.izgrađena najveća gondola na svijetu Cime Caron koja vodi na 3200 m visoki istoimeni vrh sa kojeg puca spektakularan pogled. Ta investicija pozicionirala je Val Thorens u sam vrh svjetskih zimovališta, a zanimljivo je da je značajnu ulogu u razvoju turizma odigrao i Hrvat Bertrand Branko Perkov.

Kako se dolazi do Val Thorensa?

– Do Val Thorensa udaljenog oko 1000 km dolazite autocestom kroz Italiju preko Trsta, Milana, tunela Frejus, Albertvillea, Moutierea i trebat će vam desetak sati. Iako je udaljenost glavna prepreka da Hrvati u većem broju pohode taj francuski skijaški biser, mi u našem udobnom Renaultu Talisman Grandtour putovanje nismo ni osjetili. Za one kojima je desetak sati previše za volanom postoje i aranžmani autobusom, no putovanje će trajati znatno duže.

Što nam možeš reći o smještaju?

– Val Thorens raspolaže sa 24000 kreveta i svatko će sukladno budžetu pronaći svoj krov nad glavom. Gotovo sve smještajne jedinice su “ski in ski out”, što je neprocjenjivo na skijalištu. Mjesto je pješačka zona i nakon što se smjestite auto morate parkirati u jednu od garaža ili otvorenih parkinga, što će vas koštati oko 80 EUR za tjedan. Kad prvi put izađete iz apartmana ili hotela bit ćete impresionirani pogledom na okolne vrhove visoke preko 3000 m, izgledaju zastrašujuće, a sve što vidite u trenutku nije niti četvrtina ove fenomenalne skijaške regije – kaže.

SKIJAŠKA REGIJA

Val Thorens/Orellle skijaška regija nudi 150 km staza, opslužuju je 32 moderne žičare, a 99% staza je na visini od 2000-3200 m. Još 160 km staza proteže se na obje strane doline Belleville, koji pripadaju mjestima Les Menuires i St. Martin de Belleville, a prijeđete li preko grebena prema Meribelu i Courchevelu čeka vas još 300 km vrhunskih staza. Bila bi potrebna cijela sezona za istraživane ovog divovskog skijaškog raja, ali za prosječnog skijaša u 7 dana, bit će dovoljno zadržati se na Belleville i Maurienne dolinama. Taj vrhunski planinski amfiteatar nudi savršene terene za sve, od početnika do skijaških eksperata, na stazama i van uređenih staza.

Kakve su skijaške staze?

– Staze  Col, Mauriennaise, Col de l’Audzin, Le Blanchot,Tétras i Boismint staze su koje svakako treba odraditi. Ljubitelji hupsera uživat će na stazi Cascades. U samom središtu resorta je teren za početnike sa 4 pokretne trake koje su besplatne, a u ponudi je i ski pass za početnike sa 50% popusta i pristupom na 11 zelenih i 29 plavih staza. Za kupovinu ski passa postoje razne opcije i popusti za obitelji, parove i grupe, a 6-dnevni ski pass možete kupiti već za 235 EUR. Dobri skijaši nikako ne bi smjeli propustiti obilazak sve Tri doline, za koje ski pass stoji 285 EUR. Teško je nešto posebno izdvojiti jer su svi sektori jednostavno savršeni, Orelle, Caron, La Masse sektor u Les Menuiresu, Roc de Fer u Meribelu, spust sa vrha Saulire prema Courchevelu pa sve do La Tanie. Pri obilasku Tri doline obavezno obratiti pozornost na povratak, jer ukoliko ostanete u nekoj od dolina, a žičare prestanu sa radom, čeka vas vožnja taxijem koji neće biti baš jeftina – preporuča skijašima Danijel Perković.

Osim prekrasnih skijaških staza što je još u ponudi?

– U mjestu je preko 60 restorana, a Francuzi jako dobro znaju kombinirati toplu atmosferu sa gastro užitcima. Različita mjesta i stilovi pružaju gostima jedinstven doživljaj koji će zadovoljiti sve apetite pa čak i one najzahtjevnije. Ima tu odličnih fast food restorana, a i onih sa Michelinovim zvjezdicama za istinske gurmane koji si takav gastro izlet mogu priuštiti. Za prosječnog hrvatskog skijaša restorani su poprilično skupi, ali što drugo i očekivati u jednom od najboljih svjetskih skijališta. Poneki izvedbom i ne opravdavaju tako visoke cijene. Svakako treba izdvojiti restoran La Fruitiere, nalazi se na Plein Sud stazi sa prekrasnom sunčanom terasom koja nudi jedan od najljepših pogleda na skijalište. Gastro ponuda je fenomenalna, a uz sjajan pogled ovdje nepce možete iznenaditi sa svježim kamenicama, burattinom s lardom, tartufima i rukolom, foie gras, carpacciom od hobotnice s mangom i sladoledom od šafrana kao predjelima, dok za glavno jelo možete birati između pirjanih goveđih obraza, pečene janjetine sa avokadom i thai umakom, te ostalih francuskih specijaliteta. Uz tradicionalno odličnu ponudu francuskih vina, te uvijek odličnih deserata gastro doživljaj će biti potpun i vjerujte nezaboravan.

Što bi još preporučio?

– Ako želite otkriti prekrasnu priču i vremeplovom se vratiti u prošlost, treba otići na Chez Pépé Nicolas farmu u sklopu koje se nalazi restoran koji vode unuci Nicolas Jaya, legende doline Belleville. Na padini “La Chasse”, između Les Menuiresa i Val Thorensa, otkrijte mjesto puno emocija, s prekrasnim pogledom na Péclet-Polset glečer i Lou dolinu. Za preporuku su tradicionalni savojski specijaliteti Raclette i Beaufort fondue. U samom centru posjetili smo i restorane La Maison i Alpen Art u kojima je vrlo ugodna atmosfera.

NAJBOLJI NA SVIJETU

Apres-ski je jedan od najboljih na svijetu. Nakon dana provedenog na snijegu svi putevi vode prema žičari Plein Sud koja će vas dovesti u La Folie Douce, klub na sunčanoj strani skijališta, gdje uvijek u sjajnoj atmosferi goste zabavljaju vrhunski DJ-i i bendovi. Nakon što La Folie Douce sa zadnjim zrakama sunca zatvori svoja vrata, zabava se nastavlja u danskom Cafe Snesko gdje osoblje i uvijek dobri glazbenici redovito naprave ludu zabavu. U klubu Malaysia sve završava, zabava tu počinje tek oko ponoći i traje sve do jutarnjih sati.

– Osim vrhunskog skijanja, gastro užitaka i partijanja u Val Thorensu možete uživati i u brojnim drugim aktivnostima. Svakako treba probati zip-line koji kreće sa vrha žičare Bouchet na 3230 m, a juri se brzinom od preko 100 km/h. Uzbudljivi spust sanjkama sa vrha Peclet (3000m) najbolje je odraditi u večernjim satima dok vas na cilju čeka kuhano vino i lokalni Beaufort sir. Sportski centar na 7500 m2 sa brojnim trgovinama, sportskim terenima i bazenom je uvijek dobra večernja opcija – kaže za kraj Danijel Perković.

Val Thorens kontinuirano nastavlja svoj rast, i iako je otvoren je već četvrti hotel sa 5 zvjezdica, izgrađeni luksuzni chalet apartmani, on ipak ostaje prvenstveno resort za skijaške entuzijaste željne powdera, vrhunskih staza i odlične zabave. Skijanje u Val Thorensu ima sasvim jednu drugu dimenziju i sigurno je jedan od resorta koji obavezno morate posjetiti.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest