Reagiranje KŠZ-a: Iznesena je neistina o raspodjeli financijskih sredstava sportskim klubovima Grada Karlovca

Predsjednik Karlovačke športske zajednice (KŠZ) Želimir Feitl reagirao je na intervju objavljen na KAportalu – sportskom prilogu KAŠonline, pod naslovom “Marijan Tončić: U KŠZ se o raspodjeli sportskog kolača uglavnom radi po principu tko bliže zdjeli tome i više kolača”, a kojega je za naš web portal dao sportski djelatnik i trener Marijan Tončić.

REAGIRANJE

Vezano za članak objavljen na karlovačkom informativnom web portalu KA-portal 17. kolovoza 2016. Karlovačka športska zajednica izjavljuje slijedeće:

“Već u samom naslovu iznesena je neistina o raspodjeli financijskih sredstava sportskim klubovima Grada Karlovca. Istina je da je Vlada Republike Hrvatske na temelju članka 33. stavka 2. Zakona o udrugama (»Narodne novine«, broj 74/2014), na sjednici održanoj 5. ožujka 2015. godine donijela Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Na temelju članka 1. stavka 2. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine, broj 26/15.), te prijedloga Programa javnih potreba u sportu Grada Karlovca za 2016. godinu usvojenog na UO KŠZ dana 03. prosinca 2015. godine, a sukladno članku 33. Statuta KŠZ, Upravni odbor KŠZ bio je dužan raspisati Javni poziv te je na svojoj sjednici održanoj 03. prosinca 2015. godine to i učinio.

Svi klubovi članice KŠZ imale su pravo prikupiti dokumentaciju te se prijaviti na poziv što je većina i učinila.

Između ostalih SK Karlovac podnio je prijavu koja je sadržavala potrebnu dokumentaciju. Što se tiče financijskog dijela SK Karlovac dostavio je rezultate ostvarene na domaćim službenim natjecanjima (kup i liga). SK Karlovac spada u skupinu prioritetnih sportova – kluba nositelja kvalitete i prema tome, temeljem ostvarenih rezultata, podliježe raspodjeli sredstava po Kriterijima za raspodjelu financijskih sredstava sportskim klubovima koje je Skupština KŠZ jednoglasno usvojila u prosincu 2015. godine.

Potpuno je netočno i maliciozno tvrditi da se financijska sredstva dijele po principu “tko bliže zdjeli tome i više kolača”. G. Tončić se je vjerojatno vodio nekim davnim vremenima, koja su na sreću sporta prošla, danas se vodi transparentno i sa Zakonom usklađeno poslovanje. Dokumenti KŠZ javni su i dostupni svima te KŠZ podnosi sva izvješća, obavlja revizije poslovanje prema Zakonu o udrugama i Ministarstvu financija te posluje javno i transparentno. Pozivamo g. Tončića da s te platforme krene graditi budućnost SK Karlovac kao perjanice streljačkog sporta u Gradu Karlovcu.

Nadalje, sport nema veze s politikom, ali nažalost zbog loše ekonomske i gospodarske situacije ovisi o gradskom proračunu. Jedino oko čega se možemo složiti jest činjenica da je se za sport izdvaja skoro upola manje nego prije nekoliko godina, a dajemo izvrsne rezultate što su dokaz i ove Olimpijske igre, gdje sportaši, koji osvajaju medalje dolaze mahom iz manjih sredina i sportova pa zbog nemogućnosti osiguravanja osnovnih trenažnih i financijskih uvjeta odlaze u “pečalbu” u veće sredine, a imamo primjera da su sponzori strane firme (streljaštvo – trap). To je nepobitna činjenica koje smo mi u KŠZ itekako svjesni i intenzivno radimo na rješavanju tog gorućeg problema za što vjerujemo da će gradsko vodstvo imati sluha te da naši talenti ostaju ipak malo dulje u našem okruženju.

Uvidom u popis registriranih natjecatelja za 2016. godinu na dan 28.07.2016. godine razvidno je da SK Karlovac ima 27 registriranih članova (u intervjuu se spominje 200 članova), SK Policajac 16, SK Kupa 3 gdje je registriran i g. Marijan Tončić. Ostali streljački klubovi nemaju registrirane natjecatelje pri HSS. Ne brine nas činjenica da neki streljački klub nema članova iz razloga što KŠZ ne izdvaja financijska sredstva za takve klubove (prema Kriterijima je određeno koje uvjete klubovi moraju zadovoljavati da bi se sufinancirali kao klub ili kroz programe/projekte osobito ako podržavaju rad s mladima) već nas zabrinjava činjenica na koju smo upozorili u nekoliko navrata odgovorne osobe takvih klubova da podliježu određenim zakonskim odredbama i imaju uz svoja prava i određene dužnosti. Očito je dio streljačkih klubova registriran kao glasačka mašinerija u režiji gospodina Tončića, a ne za djelatnost s kojom bi se trebali baviti.

Na temelju članka 27. Zakona o sportu, stavak 3 jasno je definirano da: (3) Članovi tijela sportskog kluba-udruge za natjecanje, osobe ovlaštene za zastupanje te osobe ovlaštene za vođenje poslova po odluci ovlaštenog tijela ili na temelju općih akta sportskog kluba-udruge za natjecanje ne mogu biti osobe: – koje su članovi drugih sportskih klubova – udruga za natjecanje istoga sporta iz čega proizlazi da g. Tončić kao član SK Kupa ne može biti potpredsjednik SK Karlovac niti osoba ovlaštena za zastupanje kako stoji u priloženim dokumentima.

KŠZ unajmljuje i osigurava financijska sredstva za potrebe trenažnih procesa streljačkih klubova Grada Karlovca prema Pravilniku o korištenju sportskih objekata, vodeći računa o broju sati i pravednoj zastupljenosti svih članica. SK Karlovac se dnevno osigurava 6 sati treninga na Civilnom strelištu “Karlovac” te im se osigurava streljana za natjecanja prema planu natjecanja HSS-a za natjecanja, koja se održavaju u Karlovcu. Osim podmirivanja troškova treninga SK Karlovac ima zaposlenog profesionalnog trenera kojeg plaća KŠZ te SK Karlovac uživa sva prava kao i ostale članice KŠZ.

Želimir Feitl/Karlovačka športska zajednica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest