7 dana na 4 rijeke: Dvoboj na ušću – kod O. K. Vodostaja

7 dana na 4 rijeke: Dvoboj na ušću – kod O. K. Vodostaja

NOGOMETNI TURNIR ZA BLAGDAN VELIKE GOSPE

U subotu 15. kolovoza je blagdan Velike Gospe (Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom, a Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. godine.) povodom kojega se diljem Lijepe naše organiziraju i sportska natjecanja pa stoga prvi dio današnje kolumne posvećujemo karlovačkom klubu koji povodom tog velikog crkvenog blagdana organizira nogometni turnir u Karlovcu. Radi se, naime, o nogometnom turniru “Kupa 2015.” u organizaciji županijskog ligaša NK Kupa kojega tradicionalno povodom blagdana Velike Gospe organizira taj klub iz Donjeg Mekušja, uz nezaobilaznu sportsko-zabavnu manifestaciju čije je središte ipak nogometni turnir.

Ozbiljan prigovor organizatoru turnira mogli bi pripisati datumu održavanja turnira. Naime, prvi dio turnira odigrao se u nedjelju, 9. kolovoza a drugi dio odigrat će se na sami blagdan Velike Gospe, u subotu 15. kolovoza. Organizator je lako mogao finale turnira odigrati i dan kasnije, u nedjelju 16. kolovoza, kako bi građani u krugu obitelji mogli proslaviti ovaj veliki katolički blagdan.

Dakle, u nedjelju 9. kolovoza održan je prvi dio turnira kad su odigrane polufinalne utakmice. U prvom susretu su tradicionalni rivali, turanjska Korana i gornjomekušanski Vatrogasac, nakon neizvjesnih 90 minuta odigrali neriješeno 3:3, ali je nakon izvođenja udarca s bijele točke Korana pobijedila “zmagala” 7:5 i tako postala prvi finalist turnira. U drugoj polufinalnoj utakmici domaća Kupa je nadigrala “bratski” klub, NK Draganić, sa 3:2. Završni dan nogometnog turnira je na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada će se u subotu, u 14,30 sati, odigrati susret za 3. mjesto između poraženih u polufinalu NK Vatrogasac i NK Draganić, dok će se u 18 sati odigrati dvoboj na ušću – kod O.K. Vodostaja, Kupa i Korana nadmetat će se za 1. mjesto na ovogodišnjem turniru.

Organizirane su i revijalne utakmice turnira. Prije tjedan dana je odigrana utakmica ženskih ekipa gdje su “Brze” pobijedile “Žestoke” sa 4:0. U subotu je nastavak u revijalnih utakmica. Od 16,30 sati igrati će nogometni veterani NK Kupe i NK Čeglji, dok će se u 17,45 sati održati nadmetanje u potezanju užeta gdje će se vidjeti tko je jači – snažni momci Mjesnog odbora Pokupska Dolina ili vatrogasci DVD Gradac. Na kraju turnira, kao i svih proteklih godina, na programu je tulum do jutra – vrtna zabava ispred doma DVD Donje Mekušje s bogatom tombolom i ugostiteljskom ponudom, te uz nastup Tamburaškog sastava Boemi.

GODINA KARLOVAČKOG BEJZBOLA

Bejzbolaši iz gradske četvrti Grabrik ove su godine izuzetno uspješni. Osvojili su turnir Europske lige prvaka u Karlovcu (u finalu su pobijedili švedski Leksand 2:1) i Kup Hrvatske, a 5. i 6. rujna ove godine, također u Karlovcu, igraju završnicu Interlige, nastupit će: Olimpija ’83, splitska Nada, Apollo iz Slovačke i Obuda iz Mađarske.

Hrvatska bejzbol reprezentacija pobjednik je Europskog bejzbol prvenstva B skupine koje je odigrano u Karlovcu. U reprezentaciji Hrvatske igralo je čak 11 igrača Olimpije ’83: Darko Kvaternik, Matija Sertić, Slobodan Gales, Pavao Karin, Ross Vukovich Jr., Nikola Sertić, Antonio Horvatić, Robert Crevar, Philip Smith i Kruno Gojković te izbornik i igrač James Summers, a njegovi asistenti su Ross Vukovich, Karlovčanin Branko Nenadić i Kristijan Brezak.

U Hoofddorpu pored Amsterdama je najveći MLB (Major League Baseball) kamp u Europi, na kojem do 21. kolovoza sudjeluju i četiri hrvatska bejzbolaša, među kojima čak tri Karlovčana. Riječ je o Antoniju Horvatiću, koji je ovog ljeta nastupio i za mladu reprezentaciju Europe, zatim Kruni Gojkoviću te Darku Kvaterniku. Antonio Horvatić je igrao i za mladu reprezentaciju Europe na turneji po Americi, kao jedini Hrvat.

U Beogradu je odigran kvalifikacijski turnir za Europsko kadetsko prvenstvo u bejzbolu na kojem su u dresu hrvatske reprezentacije nastupaju trojica mladih bejzbolaša karlovačke Olimpije ’83 i Grabrika. To su igrač druge baze Tin Kokotović te outfielderi Ante Cindrić i Željko Šimag.

RUKOMETNA TRAKAVICA JOŠ BEZ NAZNAKA RJEŠENJA

HRK Karlovac se zahuktao s pripremama. Igrački kadar je potpuno mlad te po godinama i iskustvu podsjeća na trenutni sastav splitskog Hajduka. Ove će godine HRK Karlovac biti daleko najmlađa momčad Premijer lige a najvjerojatnije će zaigrati kadetsko-juniorski sastav: Ivan Bačić, Ivan Šnajder, Matija Perajica, Domagoj Smojver, Tomislav Sudarić , David Vojak, Karlo Capan, Mateo Crnković, Adrian Miličević, Denis Karić, Luka Prezelj, Mateo Radočaj, Tomislav Špruk, Hrvoje Capan, Dorian Blašković, Renato Milovac, Patrik Mrljak, Josip Paulić, Andrija Vučić.

Privremeni povjerenik KŠZ-a za klub, Tihomir Kasunić, je za trenere prve momčadi imenovao isto tako prvoligaški neiskusan trenerski tandem Tatjana Rašić – Miodrag Višnić, koji zasad nemaju problema s pripremanjem momčadi, osim onih financijskih – ali na to, nažalost, nemaju utjecaja.

Nažalost, sudbina kluba još nije raspetljana i prilično je komplicirana. Rukometna je to trakavica još bez naznaka rješenja. No o tome više možda nekom drugom prilikom. Čeka se odluka Suda, a kakva će ona biti velika je nepoznanica. U svakom slučaju treneri, igrači i navijači kolateralna su žrtva u cijeloj toj karlovačkoj rukometnoj priči.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest