VELIKE AMBICIJE

Karlovačka pandemijska sportska jesen mogla bi biti sjajna – ali, hoćemo li je moći pratiti s tribina ŠSD Mladost?

Pred nama je zanimljiva sportska jesen, ali pitanje koje zanima sve gradske ljubitelje sporta je hoće li u njoj moći uživati i s tribina ŠSD Mladost, ili samo u izvješćima na portalima? 

Pandemija koronavirusa još je među nama, s njom i mnogobrojne mjere, neke razumljive, neke možda prestroge, a neke i potpuno sulude i neshvatljive (poput zabrane mlađim kategorijama sportaša i sportašica da treniraju u školskim dvoranama). Tako je i još uvijek nepoznato hoće li se smjeti na tribine tijekom utakmica. 

Bilo bi šteta da se ne smije, jer pred nama je jesen i, općenito, sezona u kojoj se nadamo ponovnom uzletu karlovačkog ekipnog sporta koji je posljednjih godina pao na možda i najniže grane u svojoj povijesti – u ovom trenutku nemamo prvoligaša osim, dakako, sjajnih bejzbolaša, no (što ne umanjuje kvalitetu Olimpije koja je ime i u europskim razmjerima) u baseballu je konkurencija premalena pa je dovoljno imati koliko toliko formiran klub i biti prvoligaš. 

Kako bilo, pred nama je jesen u kojoj se s punim pravom nadamo mnogim dobrim sportskim vijestima. Ono što ćemo sigurno moći gledati je baseball sezona koja je pri kraju – već ovog vikenda u Karlovcu past će odluka hoće li prvak Hrvatske biti naša Olimpija ili splitska Nada, a u listopadu nas očekuje i završnica Hrvatskog kupa. 

Uspjesi bejzbolaša nisu novost, a u novoj sezoni nadamo se i povratku jednog i prvom dolasku drugog karlovačkog kluba u društvo najboljih. Rukometaši Karlovca dugo su bili jedina hrvatska momčad koja nikada nije napustila društvo najboljih uz Zagreb, no to se nažalost promijenilo prije nekoliko sezona i od tada traje kalvarija gradskog kluba, koji nikako da se vrati tamo gdje kao klub iz grada s jednom od najboljih škola rukometa u državi svakako pripada. No, novu sezonu Karlovčani dočekuju izuzetno pojačani i igrački, ali i kadrovski i nema sumnje da navijači od njih očekuju samo jedno – povratak u Premijer ligu. Brojni prijateljski ogledi s premijerligašima pokazali su da su takva očekivanja i realna, iako nikada ne treba smetnuti s uma staro sportsko pravilo – teže je ući u viši rang, nego se u njemu zadržati. Uvjereni smo kako bi rukometaši Karlovca ove sezone bez problema i mirno ostali u Premijer ligi pa čak zauzeli i vrlo lijepu poziciju, no u borbi za prvo mjesto i promociju u viši rang samo jedan kiks može biti skupocjen. 

Što se tiče gledatelja, Hrvatski rukometni savez uputio je preporuku da se utakmice igraju bez gledatelja, ali uz najavu da bi odluku o tome mogao prepustiti lokalnim stožerima. Upravo na primjeru rukometaša ćemo i prvi saznati kako “diše” lokalni stožer po tom pitanju, jer oni startaju već ove subote, 26. rujna, domaćim ogledom protiv Senja. Za nadati se je da će biti razumijevanja jer u ŠSD Mladost može se bez ikakvih problema organizirati utakmicu sa 200-300 gledatelja uz poštivanje svih mjera socijalne distance. 

S nestrpljenjem tu odluku čekaju i odbojkašice, iako još nema ni odluke Hrvatskog odbojkaškog saveza, no nije baš dobra vijest da su finala kupa igrana bez gledatelja. Odbojkašice Karlovca, uigrane pod palicom Gorana Zeca i pojačane odličnom Doris Barić, također su među glavnim favoritima za prvo mjesto i plasman u Superligu. Bio bi to možda i još značajniji uspjeh od rukometnog, jer ženski ekipni sport u gradu tavori već desetljećima, a i najpasioniraniji ljubitelji sporta teško bi se sjetili kada je Karlovac posljednji puta imao prvoligaša u ženskom ekipnom sportu (ne računajući kuglačice koje imaju ekipnu konkurenciju, no kuglanje ipak ne spada u ekipne sportove). Ako se ne varamo – još pradaleke 1950. godine, kada su u Saveznoj ligi ondašnje Jugoslavije igrale košarkašice! I za odbojkašice vrijedi isto što i za rukometaše – sjajne igre u pripremnom razdoblju pokazale su da bi klub već danas vjerojatno mogao zadržati superligaški status, ali puno je nezgodnije do njega i doći. Odbojkašicama još malo teže od rukometaša, jer imaju i tanji kadar i svaka ozljeda ili bolest mogla bi biti kobna.

Dakako, ima još klubova čiji će nastupi izazivati pozornost prijatelja sporta – rukometašice se nadaju solidnoj drugoligaškoj sezoni, nadamo se da će se probuditi iz zimskog sna i odbojkaši, možda je uzaludno nadati se, ali vječna želja svih ljubitelja sporta u gradu na četiri rijeke je i da će mrvicu ambicije napokon pokazati i košarkaši, u drugoligaškoj konkurenciji igrat će i košarkašice…

Ne budu li gledatelji na tribinama dobra vijest je da će sve utakmice biti praćene novim kamerama u ŠSD Mladost i moći će se gledati preko live streama. Nadamo se ipak da će barem dio gledatelja biti i na tribinama, jer zbog njih se sport i igra. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest