SPORT U DOBA PANDEMIJE

Karlovačke odbojkašice i rukometaši u lovu na najviši rang natjecanja – kakve su im šanse u 2021. godini?

Pandemijska sportska sezona ostavila je tribine sportskih dvorana i stadiona praznima – tek u početku ograničeni broj gledatelja smio je pod maskama gledati utakmice, a ubrzo je dolazak gledatelja potpuno zabranjen. Šteta, jer nakon 2-3 vrlo loše godine, ove sezone dva se karlovačka kluba bore za ulazak (i povratak) u najviši rang natjecanja.

Riječ je o odbojkašicama i rukometašima Karlovca, koji u sjeni pandemije koronavirusa sanjaju o povijesnom prvom plasmanu u Superligu (odbojkašice) odnosno povratku u Premijer ligu. 

Na božićno-novogodišnji odmor obje ekipe odlaze s realnim šansama da to i ostvare, ali ipak s različitih pozicija. Odbojkašice su, naime, nesumnjivo najveći favorit da postanu superligašice i tako, pomalo je to i poražavajuća činjenica, postanu prvi ženski prvoligaš iz Karlovca nakon punih 70 godina (kada su iz Savezne košarkaške lige SFRJ ispale košarkašice)! Da ne bi bilo nedoumica, pritom mislimo na klasični ekipni sport, ne umanjujući rezultate kuglačica, gdje je ipak riječ o pojedinačnom sportu s ekipnom konkurencijom.

Odbojkašice Karlovca trenutačno su u gotovo idealnoj poziciji, iako ni slučajno ne treba zanemariti činjenicu da su odigrale samo sedam utakmica. No, u tih sedam utakmica ostvarile su sedam pobjeda i maksimalnih 21 bod te jako jako komotnu situaciju. Prvi konkurent, pulski Veli Vrh zaostaje četiri boda, ali ima i čak dvije utakmice više, a ujedno su Karlovčanke s glatkih 3:0 slavile u Puli. Zagrebačkom Don Boscu koji je figurirao kao jedan od kandidata za Superligu karlovačke odbojkašice, pak, bježe sedam bodova uz također dvije utakmice manje, a spisak klubova koji mogu ući u konkurenciju završava zaprešićko Nebo koje ima osam bodova manje i utakmicu više od Karlovčanki.

Puno toga rješavat će se već početkom godine – Karlovčanke očekuje izuzetno težak niz susreta u kratkom roku, naime do 23. siječnja moraju odraditi tri odgođene utakmice, od kojih je svakako najvažnije gostovanje kod Drenove, gdje ne bi smjele ispustiti bodove. Potom imaju dvije domaće utakmice s dvije ekipe koje ne mogu napredovati (Mladost II i Osijek II, budući su im prve ekipe već u Superligi), ali u kojima bi bodovi bili višestruko značajni jer su i “mladostašice” i Osječanke već dobile sve glavne konkurente Karlovčankama, pa bi svaki bod bio dodatni plus. Napokon, 23. siječnja dugo očekivani derbi i gostovanje u Zagrebu kod Don Bosca.

Pandemijska sezona nosi u sebi mnoge zamke – iako je prošlo tek sedam kola da je riječ o normalnoj sezoni usudili bi se reći da bi, bez obzira na veliku izjednačenost lige, bila prava umjetnost propustiti ovoliku stečenu prednost. No, pandemijske mjere i pravila mogu preko noći bilo koju ekipu pa tako i Karlovac, na 2-3 tjedna ostaviti bez ključnih igračica i stvari se vrlo brzo mogu promijeniti. No, djevojke igraju zaista sjajno, a trener Zec nesumnjivo će izvući iz njih sve potrebno za ostvarenje dugo očekivanog sna o Superligi. 

Spomenimo i da prvoplasirana ekipa izravno ulazi u Superligu, dok će šansu imati i drugoplasirana kroz kvalifikacijske susrete s pretposljednjim iz ove superligaške sezone.

Nakon nekoliko blijedih sezona povratku u Premijer ligu nadaju se i rukometaši Karlovca. Iako stoje odlično, valja reći da će im biti znatno teže nego odbojkašicama. Znatno pojačana ekipa, i igrački i stručno, imala je samo jedan kiks, a baš taj kiks bi mogao biti i skupocjen – nadamo se da ipak neće. 

Karlovac je trenutačno drugi na ljestvici sa 16 bodova, dva manje od Trogira koji ima i utakmicu više. Reklo bi se – potpuno izjednačeno, no neugodna je činjenica da je jedini poraz Karlovac doživio na svom parketu upravo od Trogirana. Bila je to utakmica koju je obilježila ogromna sudačka pogreška i potpuno bespotrebno isključenje Bačića, što je poguralo Trogir do velikog uspjeha, no treba priznati da ni Karlovčani u tom susretu nisu bili pravi. Do kraja sezone očekuje ih i nešto teži raspored nego Trogirane, a ne ide im na ruku ni činjenica da su u “južnoj” prvoligaškoj skupini jedini kontinentalci pa nije nemoguće da će ostali dalmatinski klubovi protiv njih i više gristi nego protiv Trogirana. 

Ipak, s druge strane moglo bi se reći da i rukometaši imaju sve u svojim rukama. Naime, pobijede li do kraja sezone sve utakmice vratit će se u Premijer ligu u kojoj su, podsjetimo, igrali punih 25 godina, potom se nakon ispadanja odmah vratili da bi već prve sezone opet napustili premijerligaško društvo. Karlovac svakako zaslužuje i mora imati rukometnog prvoligaša, treba učiniti sve da to uspije već ove godine, no uprava i vodstvo kluba još više moraju učiniti sve da ostave jednako jaku momčad za sljedeću sezonu u slučaju neuspjeha, jer treba priznati da je Trogir vrlo jaka i kvalitetna momčad te neće biti čudo (niti sramota) ako se ove godine ne uspije.

Kod rukometaša nažalost druge šanse nema. Samo prvoplasirani ulazi u Premijer ligu, drugoplasirani ostaje u ovom rangu natjecanja.

Što se ostalih sportskih klubova tiče gotovo da bi se moglo reći – sve po starom. Bejzbolaši su i ove godine briljirali i osvojili i domaće prvenstvo i kup. Rukometašice mirno plove Drugom ligom Zapad, nemaju izgleda da uđu među najbolje, ali ne trebaju strahovati ni za ostanak u drugoligaškom društvu. Nogometaši su očekivali puno, ali uglavnom razočarali navijače, no posljednjim igrama ipak su ispravili užasan dojam s početka sezone. Košarkaši jedva da su odigrali nekoliko utakmica i najavili, nažalost, još jednu sezonu za zaborav. Kuglačice su nakon napuštanja prvoligaškog ranga sjajno odigrale drugoligašku polusezonu i najveći su favorit za nove prvoligaške kvalifikacije, nadamo se i ulazak među najbolje.

Iako su rezultati očekivano loši, vrijedi spomenuti i malonogometašice i hokejašice, koje rade prve korake u službenim natjecanjima. U oba sporta Hrvatska ima samo jednu ligu pa su obje ekipe prvoligaškog statusa, a to im je u početku donijelo i neke katastrofalne poraze od puno iskusnijih ekipa, no vjerujemo da će iz njih puno i naučiti.

Kako bilo, svim sportskim klubovima želimo puno sreće u 2021. godini, a odbojkašicama i rukometašima da uspiju u svojim željama te da krajem proljeća proslavimo dva nova gradska prvoligaša.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest