PRED NASTAVAK SEZONE

Sreten Ćuk: U Karlovcu možda ostanem do penzije, možda odem sutra, ali ono što osobno želim je stvoriti ovdje stabilnog drugoligaša

Nakon jako lošeg ulaska u sezonu, Karlovac 1919 podignuo se u posljednjim utakmicama prije zabrane igranja i treniranja pa je sigurno među klubovima kojima je takva odluka najteže pala.

Ne mogu reći koliko su epidemiološke mjere i zabrana treniranja utjecale na igrače, jer to prvenstveno ovisi o njima samima. Naravno da smo napravili program treninga po kojem su trebali raditi dok nismo smjeli trenirati, a kako se tko ozbiljno držao programa vidjet ćemo sada tijekom priprema. Nekog utjecaja će biti, jer ekipni sport ima svoje zakonitosti i na svakom treningu se radi nešto konkretno, a to nismo mogli imati. E sad, netko tko je ozbiljno i profesionalno odradio sve propisano taj je vjerojatno sada na 80% onog što bi bio inače, netko tko se možda malo previše opustio, taj je na 50% i nisam siguran da će uhvatiti priključak. Ali, o tom potom, ističe trener NK Karlovca 1919 Sreten Ćuk, nakon što su “plavo-bijeli” napokon ponovno na travnjaku, željni da u potpunosti isprave blijed jesenski dojam.

S kakvim će sastavom Karlovčani u lov na sigurnu zonu još nije posve sigurno, jer ima i odlazaka i dolazaka, kao i igrača na probi. Otišli su Kurečki, Turkalj, Maletić i Bencetić, a iako nije htio previše konkretno o tome govoriti, trener je pomalo nezadovoljan okolnostima pod kojima se to dogodilo. S druge strane, novi igrači u klubu su, zasad, Filip Srpak koji dolazi iz slovenskog drugoligaša Krško te svakako zvučno ime, zasad samo ime, a uskoro nadamo se i zvučan po drugim karakteristikama, Carlos Olmo, brat sjajnog Danija Olma, koji se nije uspio nametnuti u Dinamu (odigrao je šest utakmica za Dinamo II u 2. HNL)  i Lokomotivi, s kojom ima ugovor do ljeta, a Karlovcu 1919 je ustupljen na posudbu do kraja ove sezone.

– Još su neki igrači na probi, između ostalih Branko Đukić koji je pod ugovorom s Dinamom, a bio je na posudbi u drugoligašu Rudešu, Toni Anić iz Španskog, Filip Soldo koji je igrao u Brežicama u slovenskoj drugoj ligi, karlovačkoj publici sigurno već dobro poznati Kristijan Sušilović… vidjet ćemo tko će se nametnuti, kaže Ćuk.

Ambicije i ciljevi mogu se vrlo jednostavno svesti na jednu kratku rečenicu, poručuje trener:

– Ostati u ligi.

Nakon jako lošeg ulaska u sezonu, Karlovac 1919 podignuo se u posljednjim utakmicama prije zabrane igranja i treniranja pa je sigurno među klubovima kojima je takva odluka najteže pala.

– Uvijek je teško govoriti što bi bilo kad bi bilo, ali eto, uspjeli smo se dignuti s posljednjeg mjesta, “mirna zona” bježala nam je 11 bodova, a sada nam bježi pet, a da smo odigrali te dvije utakmice s petrinjskom Mladosti i Bistrom mogli smo i više. Da smo samo uzeli dva boda na ta dva gostovanja, a ja vjerujem da smo mogli i više, popeli bi se još za dva mjesta na ljestvici. 

Na pitanje jesu li Karlovčani sposobni ostvariti željeni cilj i kakvi su mu dugoročni planovi u klubu, Sreten Ćuk odgovara: 

– U trenerskom poslu nikada se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi. Mogu reći da želim ostati u Karlovcu do penzije, a mogu otići sutra. Ako bih ipak malo konkretnije probao odgovoriti na ovo pitanje onda mogu reći da želim ostati ovdje i stvoriti od Karlovca 1919 stabilnog drugoligaša. To je nešto što ne zaslužuje samo ovaj klub, nego i ovaj grad, i to je minimum ispod kojeg se u razmišljanjima ne smije ići. Može li se i više, to je druga stvar i to je pitanje za dugoročnije planove i analize. U svakom slučaju, treba ići postepeno, jer često sam čuo, baš i u Karlovcu, a mogu reći da se i sam slažem s takvim razmišljanjem, da je bolje igrati 3. ligu sa 50% domaćih igrača, nego 1. ligu sa jednim domaćim igračem koji je tu kao maskota, naglašava trener NK Karlovca 1919.

Trenutačnu situaciju u klubu, pak, opisuje suzdržano. Kaže da se mora čestitati donedavnom predsjedniku Ribaru i Upravnom odboru koji su u teškoj situaciji uspjeli malo “preokrenuti” atmosferu oko kluba i unijeti pozitivne vjetrove, izuzetno hvali navijače koji su ga oduševili (“Gademzi su i kad su krenule mjere zabrane publike dolazili ne samo na domaće utakmice, nego i na gostovanja, mene je oduševilo kada sam ih vidio u Krapini, kako izvan stadiona stoje i bodre nas!”), ali ima i stvari na kojima se treba još ozbiljno raditi.

– Naši uvjeti nisu idealni, netko bi na prvu rekao da jesu, ali mi objektivno imamo na raspolaganju samo jedan pomoćni teren koji nije baš u dobrom stanju. Teren s umjetnom travom je često na udaru rekreativaca i ne bih imao ništa protiv u drugačijim okolnostima, ali nije baš normalno da dolazimo u situacije da netko mora “tjerati” rekreativce i objašnjavati im da sada djeca imaju trening, kaže Ćuk.

Trener karlovačkog trećeligaša mišljenja je i da se mora stvoriti čvrst prijateljski odnos između svih klubova u županiji. Uspjeh Karlovca 1919 bit će koristan za sve, ali se i Karlovac mora nametnuti kao lider svojim vlastitim kvalitetnim kadrom, jer, kako kaže, “ako ti svake godine moraš kupiti lijevog beka onda nešto nije u redu, nije moguće da u Karlovcu nema takvog”, iako je svjestan i da na sve to utječe status kluba, jer što je klub niže to je lakše drugim klubovima uzimati djecu i odvlačiti je u svoje klubove.

Na svemu tome trebala bi raditi i vrlo mlada ekipa na čelu s voditeljem omladinske ekipe Antoniom Magdićem. Magdić ističe da je u klubu trenutačno oko 200 djece u 11 kategorija (tri selekcije limača, po dvije karlića te mlađih i starijih pionira i po jedna selekcija kadeta i juniora). 

– I oni imaju velike ciljeve. Kadeti i juniori zasad su vodeći u 2. ligi regije Središte i cilj nam je da se svakako plasiraju u 1. ligu regije Središte. Stariji i mlađi pioniri već jesu u 1. ligi regije Središte, s tim je mlađima to praktički i najjača liga, budući u njihovom uzrastu ne postoji HNL i za te generacije cilj je da ostanu u tom društvu, ističe Magdić.

Što se NK Karlovca 1919 tiče, nakon prijateljske utakmice s vodećim drugoligašem Hrvatskim dragovoljcem (0:2), u nedjelju u 11 sati na domaćem će terenu ugostiti vodeću trećeligašku momčad Jarun. Slijede prijateljski ogledi s Gajem iz Mača (u srijedu u Karlovcu) te s Marsonijom u Slavonskom Brodu pa petodnevne pripreme u Medulinu tijekom kojih će se igrati s prvoligašem Istrom 1961 i labinskim Rudarom, a po povratku u Karlovac na redu je i provjera protiv Slunja. Prvenstvo se nastavlja 27. veljače u Bistri, a već tri dana ranije, budu li uzevši u obzir sve okolnosti, domaćini spremni, trebao bi se odigrati i zaostali susret u Petrinji protiv Mladosti. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest