Ako zatreba, Karlovac će primiti izbjeglice iz Sirije – Jelić kaže da to ipak ne može učiniti bez materijalne potpore EU

Najava Vlade RH da će i Karlovac, ako zatreba, biti jedan od centara za prihvat izbjeglica iz ratne zone u Siriji, u karlovačkoj gradskoj upravi, kako nam je rečeno, gledaju s emotivne i ljudske strane, te će u u slučaju potrebe biti spremni pomoći.

Podsjetimo, val izbjeglica u kojima pristižu tisuće nesretnih ljudi, cijele obitelji s djecom, dolazi i na hrvatsku granicu, dok je cilj tih ljudi uglavnom da uđu u schengenski prostor Europske unije kako bi u najrazvijenijim zemljama EU mogli tražiti azil i ostvariti prava koja bi im kao azilantima omogućila život dostojan čovjeka. Hrvatska im nije interesantna kao krajnja destinacija, no kako se broj pristiglih izbjeglica iz dana u dan povećava, moramo biti spremni da im pomognemo. Na popisu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom nalazi se i vojarna u Karlovcu, najvjerojatnije ona u Luščiću koja je preostala u državnom vlasništvu i mogla bi poslužiti za prihvat većeg broja migranata.

Na naš upit gradonačelniku Damiru Jeliću je li Karlovac uopće spreman i ovog puta pomoći u slučaju dolaska izbjeglica, podsjetio je da je da smo 90-ih godina primili na desetke tisuća prognanih i izbjeglih, mahom iz BiH na njihovom putu prema drugim europskim destinacijama, te da je jedna od najzaslužnijih osoba u to vrijeme za to bio Josip Mata Zaborski.

– Grad Karlovac će napraviti sve u svakom obliku i domeni humanizma s jasnim ograničenjem da materijalno, bez snage Europske unije, grad ne može pomoći. Međutim, s emotivne, ljudske strane može i u slučaju potrebe, to će i učiniti, rekao je Jelić za KAportal.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest