IPAK - MOŽE I BOLJE!

Karlovačka sportska 2022. bila je dobra – odbojkašice su radile čuda, “pala” je svjetska medalja, uživali smo u spektaklima…

Dakako, još uvijek ima i ozbiljnih problema - prvenstveno se to odnosi na košarkaše i mušku odbojku...

Kada se sve zbroji, sportsku godinu koja je za nama pamtit ćemo po pozitivnom. Ako bismo govorili iz pesimistične perspektive, nije netočno da i nije posebno teško doživjeti uspon kada si na samom dnu, ali isto tako, iz one optimističnije perspektive, ne može se ne priznati da je gradski sport dobio zaista nekoliko vrijednih ekipa i pojedinaca.

Uz već standardno izvrsne bejzbolaše, koji su kada je ekipni sport u pitanju jedini ostali na vrhu i u nekoliko najcrnjih godina karlovačkog sporta u, valjda, cjelokupnoj povijesti, sada su tu i odbojkašice Kelteksa. Uspjeh djevojaka pod vodstvom trenera Zeca je senzacionalan. Nakon vrlo vrlo dobre debitantske sezone u Superligi i osvojenog sedmog mjesta, Karlovčanke su ove sezone ne samo nadmašile sva očekivanja nego odigrale gotovo nevjerojatan prvi dio – ušle su u polufinale Hrvatskog kupa, a u prvenstvu su na zaista fenomenalnom drugom mjestu, samo iza zagrebačke Mladosti.

Sve to s ekipom pred koju je za jedini cilj ove sezone postavljen – ostanak u Superligi. Sada ne samo da je ostanak odavno osiguran, nego su karlovačke odbojkašice u potpuno otvorenoj borbi za plasman u europske kupove, što bi bio fantastičan uspjeh. Dakako, ni slučajno tako nešto ne treba postavljati kao imperativ, niti će slabiji rezultat imalo promijeniti ukupan dojam ove sezone. Karlovačka ženska odbojkaška priča je sjajna i puno važnije od trenutnog rezultata je stvoriti sve preduvjete da postane i stalna i stabilna. Zasad se čini da sve ide u tom smjeru, jer druga ekipa Kelteksa istovremeno je odlična treća u 1.B ligi.

Razloge za zadovoljstvo imamo i kada su u pitanju rukometaši, iako ne potpune. Oni su, naime, potpuno neočekivano ispali iz Premijer lige tek nakon što su se vratili u društvo najboljih i prošla sezona u svakom se kontekstu može i mora nazvati razočaravajućom. No, prvi dio nove sezone ponudio je i puno razloga za zadovoljstvo. Karlovčani su odigrali sjajnu polusezonu i uz tek jedan poraz prilično uvjerljivo drže prvo mjesto na ljestvici, s četiri boda prednosti nad najbližim pratiteljima. Jasno, od njih se bez ikakvog sustezanja očekuje samo jedno – zadržavanje prve pozicije i povratak u Premijer ligu.

Rukometaši su u prvom dijelu godine bili razočaranje, a nogometaši – ogromno razočaranje. U sezoni u kojoj su mogli izboriti čak i drugoligaški rang, a kao minimum minimuma postavljen je cilj plasmana u novoformirani jedinstveni trećeligaški rang, unatoč stručnim i igračkim pojačanjima, brojnim novim sponzorima i, uopće, maksimalnim uvjetima, nisu uspjeli i ostali su u 3. HNL, koja je, međutim, sada četvrti rang natjecanja. Ipak, i oni su u jesen popravili dojmove i poput rukometaša uvjerljivo su prvi na ljestvici i na dobrom putu da sljedeće godine izbore, za početak, barem jedinstveni treći rang. Bit će im teže nego rukometašima, jer i kao prvi će morati u kvalifikacije, ali čini se da sada na “Čavleku” ipak pušu neki bolji vjetrovi i navijači imaju sve razloge za optimizam.

Tu su, dakako, i inline hokejaši, prvaci Hrvatske i dovoljno dobri i jaki da ih kao goste pozovu da igraju i prvenstvo hokejaški neusporedivo razvijenije Slovenije.

Kada su u pitanju pojedinačni rezultati u prvom planu je, dakako, svjetska medalja. Opet se njome možemo podičiti zahvaljujući Oscaru Kovačiću koji je osvojio broncu na Svjetskom juniorskom taekwondo prvenstvu. U “kraljici sportova” atletici u prvom planu je bio Bruno Belčić koji je dominaciji u domaćim natjecanjima napokon dodao prave međunarodne rezultate – srebro na prvenstvu Balkana i vrlo dobro peto mjesto na Mediteranskom prvenstvu. Vrlo dobrih rezultata bilo je i u kickboxingu, mačevanju, gimnastici, veslanju… U ekipnoj konkurenciji, ali u pojedinačnom sportu, prvaci države su strijelci Policajca, a i u novu sezonu ušli su odlično i blizu su novom naslovu.

Dakako, tu je i ona druga strana. Postoje još uvijek vrlo bolne točke za sve gradske ljubitelje sporta – tu je prije svega košarka, koja je i dalje u potpunom zapećku i, eto, tek odrađuje svoje utakmice i svoje “postojanje”. Novi trener Goran Starčević ima puno veće ambicije i želje i probudio je malo optimizma među gradskim ljubiteljima košarke (a u Karlovcu ih je uvijek puno!), no trenutna je situacija izuzetno loša – dovoljno je reći da je posljednju jesensku utakmicu Šanac odigrao sa samo šest igrača, i to kod kuće!

Još gora je situacija s muškom odbojkom koja više – ne postoji. Istinu govoreći, nije to samo karlovački problem, već prije nekoliko godina došlo je do gašenja niza muških klubova zbog zabrinjavajuće malog interesa dječaka za ovaj sport, Karlovac je isprva uspio barem zadržati kakvu-takvu ekipu u drugoligaškom natjecanju, no sada se i on pridružio gradovima u kojima muške odbojke – nema. Velika šteta, pogotovo u trenucima kada ženska odbojka postiže izuzetne rezultate.

Osim izvanrednih odbojkašica u krizi je i ženski ekipni sport. Košarkašice i nogometašice ugasile su svoje seniorske pogone, rukometašice su i prošlu sezonu i novu polusezonu odigrale ispod svih očekivanja. Tračak nade, barem u smislu da se uz dobru volju i puno upornosti puno toga može napraviti, daju hokejašice i malonogometašice, članice prvih državnih liga, u kojima zasad ipak prvenstveno – uče.

Osvrćući se na proteklu godinu moramo spomenuti i niz velikih natjecanja kojima je naš grad bio domaćin. Na zaista najvišoj svjetskoj razini bili su World Rally Championship, već tradicionalno i Karlovački Cener, jedina hrvatska utrka u kalendaru Svjetske atletske federacije, kao i borilački spektakl FNC 6. Odmah do su Europski kup u kixkboxingu, atletsko prvenstvo Hrvatske, nekoliko turnira mladih reprezentacija u nogometu i futsalu pod okriljem UEFA-e, spektakularan PRO Basket Tour napunio je legendarni Šanac do vrha…

I tu je, nažalost, jedan minus, a to je neorganiziranje tradicionalnog zimskog malonogometnog turnira. Pred dvije godine nije ih bilo nigdje, već prošle godine unatoč pandemiji neki su održani, ali mnogi i nisu, no ove godine svi su se vratili ovoj tradiciji. Ne i mi. Veliku “pljusku” za to zaslužuju i sam Grad i Mladost i NSKŽ.

Problema još uvijek ima, ali kada se sve zbroji, ostajemo pri istom – sportska 2022. bila je dobra. Neka 2023. bude još bolja!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest