Novi vandalski napad na crkvu Sv. Nikole – u Eparhiji se pitaju je li to poruka da episkopu nije mjesto u Karlovcu?

Po tko zna koji put, crkva Svetog Nikole u centru Karlovca našla se na meti vandala koji su ovog puta oštetili desna bočna vrata na ulasku u ovaj vjerski objekt.

Policija je izvijestila da se uništavalački pohod dogodio u noći sa 25. na 26. kolovoza te da je materijalna šteta nekoliko tisuća kuna. Ovim se povodom priopćenjem obratila i Eparhija Gornjokarlovačka u kojem se pitaju je li ovo znak rastućeg kriminala ili akutne, nacionalne, društvene i vjerske netrpeljivosti?

Podsjetimo, početkom godine crkva je bila obijena dok su, osim skrnavljenja lopovi pokrali križeve i druge stvari, dok su na njoj u više navrata osvanuli i fašistički simboli.

– Katedralni hram Svetog Nikole u Karlovcu, opet i opet, po nekoj već ustaljenoj tradiciji, postao je meta nečije vandalske, ostrašćene, a možda i smislene, svijesti i savjesti. Ovaj nemili, i svakako nepotrebni događaj, mogao bi da bude prosto znak porasta kriminalnih aktivnosti vezanih za aktualne “Dane piva” u Karlovcu –  nezrelog i prekomjernog načina proslavljanja i doživljaja praznika i slavlja. 

– Međutim, to ne mijenja činjenicu da ovo nije prvi napad na Pravoslavni hram Svetog Nikole. Također, ne mijenja ni činjenicu da je ovo jedini vjerski objekt, ili u najboljem slučaju najčešći, koji je meta vandalskih i kriminalnih aspiracija pojedinaca ili grupa. Razbijanje prozora, kamenovanje, ispisivanje grafita sa simbolima ustaške ideologije, obijanja i krađe (o bližoj i daljoj prošlosti nećemo govoriti) – postaju svakodnevnica u životu hrama i Pravoslavne Crkve u gradu Karlovcu, navodi se u priopćenju Eparhije.

– Hram svetog Nikole u Karlovcu, zajedno s Episkopskom rezidencijom u izgradnji, centar je Crkvenog i administrativnog života Eparhije gornjokarlovаčke. Ovakav incident, kao i oni prethodni, nosi sa sobom poruku da pravoslavnom episkopu nije mjesto u povijesnom središtu u centru Karlovca, ili, u najmanju ruku, da mu povratak u centar, kao i hramu, neće donijeti sigurnost života i pastirske djelatnosti, navode.

– Kada bi se ovo promatralo površinski, izolirano, moglo bi se prijeći preko toga uz komentar da je i to znak vremena u kome živimo – da i hram nosi krst posljedica nesavršenosti ljudske prirode u općem tipu grijeha i strasti.  Ali, ako uzmemo u obzir, žalosnu i nepotrebnu, nacionalnu i vjersku netrpeljivost u Hrvatskoj, vidjet ćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije kronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u spomenutim nacionalnim i vjerskim frakcijama.

– Skrnavljenje svetinje, makar i u opijenom stanju (a pitanje je u kakvom je), širenje mržnje, vrieđanje, zlopamćenje i mnogo drugog, svjedoči da smo daleko od  Krista i Evenđelja – ma tko bili i kako se krstili, komentar je iz Eparhije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest