NE TREBA FAKS

Ministarske plaće za pizza majstore: U nemilosrdnoj borbi da bi došli do pravog poslodavci nude i 2.500 eura!

Oni najtraženiji su trenutačno pizza majstori kojima poslodavci nude menadžerske i ministarske plaće

Pizza majstor Teo Supina može birati gdje će raditi jer
je jedan od onih za kojeg se poslodavci otimaju. Prije mjesec
dana je stigao u jednu pizzeriju zbog boljih uvjeta rada.

“Zna se raditi bez slobodnog dana, duple smjene, a ovdje nije
takav slučaj pa sam zato i došao”, rekao nam je.

Dobrog pizza majstora u jednom zagrebačkom restoranu tražili su
mjesecima i jedva su ga uspjeli naći, svjedoči nam njegov
vlasnik Ivo Topalović.

“Preko oglasa gotovo pa nikako ne možeš naći pizza majstora.
Spletom okolnosti, preko prijatelja, poznanika, preko nekoga
čuješ da je nezadovoljan, da želi drugačije uvjete, onda
osluškuješ njihove probleme i što bi htjeli, onda se prilagođavaš
i pokušavaš ga dovesti”, objašnjava Topalović.

Nemilosrdna borba poslodavaca za kvalificirane radnike traje
mjesecima. Trenutačno se traži više od stotinu pizza majstora i
to uglavnom na obali.

Plaća je visoka, ali nema slobodnog dana

“Ponude su praktični nemoralne, i uvijek se borite s činjenicom
da su oni svjesni da mogu sutra kod nekoga drugog prijeći za veći
novac”, dodaje još jedan vlasnik restorana u metropoli Frano
Jakešević.

Za veću plaću ugostitelji s obale zvali su i pizza
majstora Dražena Drljaču i to za vrtoglavu plaću.

“Neki dan me kontaktirao prijatelj da traže pizza majstore u
jednom restoranu. Kaže da je plaća 2500 eura, ali se radi 9 sati
bez slobodnog dana”, ispričao nam je Dražen.

No, tim ciframa ugostitelji na kontinentu ne mogu konkurirati.

“Da stavim plaću od 1200 do 1500 eura, sigurno bi dobio komentare
u stilu ‘tko će ti raditi za te novce’, jer oni svakodnevno
dobivaju ponude od 2000 eura i do 2500, upozorava vlasnik
restorana Jakešević.

Dođe, proba, ode i to je to’

A iste probleme imaju i drugi vlasnici restorana, potvrđuje nam
Topalović. “Ista je priča svih ljudi koji se javljaju na oglase.
Dođe, proba, ode i to je to. Dođe sezona pa ode, dođe zima pa
traži više, prođe zima i ode na more. Doslovno svi imamo isti
problem”, upozorava.

Prosječna plaća pizza majstora u Zagrebu kreće se od 1600 do 1800
eura. No, tempo rada s onim na sezoni ne može se usporediti.

“Ljudi su možda naviknuli na sezonu gdje rade i po 12 sati, šest
dana u tjednu i onda očekuju da će takvu plaću dobiti i u
Zagrebu, ali ovdje se ne radi po 12 sati i šest do sedam dana u
tjednu”, navodi suvlasnik pizzerije u Zagrebu Vladimir
Picelj.

Ne nedostaje samo pizza majstora, već je velika potražnja i za
onima na roštilju.

Alen Mrvac s portala MojPosao ističe da je podjednako
isplativo peći pizzu i ćevape. “Jedno i drugo zanimanje je
iznimno traženo na tržištu rada, a plaće im u kontinuitetu rastu
i to brže od državnog prosjeka”, tvrdi.

No, čak i s ministarskim plaćama poslodavci ne mogu privući
dovoljno radnika. Čini se da je stanje na tržištu takvo da je
lakše pronaći ministra nego čovjeka koji će napraviti dobru
pizzu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest