PROMO

Nadahnuti projektom “Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo”

Vođena načelima društevnog poduzetništva, u utorak 22.02.2022. agencija Croatia Open Land d.o.o. (nositelj projekta) okupila je i umrežila partnere i dionike civilnog i javnog sektora, upravo na imanju obitelji Šabić.

Pored ostalih projektnih aktivnosti, tijekom provedbe projekta “Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo” (01.10.2020. – 01.05.2022.) održano je ukupno i 6 edukativnih radionica s ciljem edukacije dugotrajno nezaposlenih osoba (mladi, žene i 50+ starosti) u suradnji s projektnim partnerom Veleučilištem u Karlovcu, LAG Vallis Colapis (organizacija za ruralni razvoj) te Općinom Kamanje. Edukatorice s Veleučilišta u Karlovcu profesorice Draženka Birkić i Andreja Primužak interaktivnim pristupom polaznike su informirale kako i na koji način mogu iskoristiti postojeće potencijale s ciljem samozapošljavanja – pokretanja vlastitog (društvenog) poduzetništva. 

Već nakon treće provedene edukativne radionice jedna od polaznica, gospođa Snježana Agostini, pokrenula je vlastitu tvrtku, a oko desetak drugih polaznika također ozbiljno razmišlja ili već radi na pokretanju vlastitog poduzeća. 

Redoviti polaznici ovih edukacija, supružnici Azim i Nisveta Šabić iz Jagrovca (Općina Vojnić), ozbiljno rade na pripremi svojih resursa za pokretanje vlastite tvrtke. Naime, na vlastitom imanju posjeduju starinsku autohtonu hrastovu kuću koju uređuju za pružanje usluga smještaja. Međutim, za ovu vrstu poslovanja nije samo dovoljno urediti prostor već treba i stvoriti koncept budućeg poslovanja. 

Vođena načelima društevnog poduzetništva, u utorak 22.02.2022. agencija Croatia Open Land d.o.o. (nositelj projekta) okupila je i umrežila partnere i dionike civilnog i javnog sektora, upravo na imanju obitelji Šabić.  

U jutarnjim satim zajedno s obitelji Šabić obavljen je posjet Općini Vojnić gdje je načelnik Nebojša Andrić, koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika LAG Petrova gora, nazočnima predstavio lokalne resurse i djelatnosti koje se na tom području provode. Zatim su Čedomir Studen (Kreativna udruga Ruke) te  direktorica TZ Općine Vojnić  Josipa Blažević predstavili svoje djelovanje u ovoj lokalnoj zajednici. Potom nas je obitelj Šabić iz Jagrovca odvela na svoje imanje gdje su nam predstavili svoje resurse i potencijale koje bi implementirali u svoju buduću turističku ponudu. Vlasnik agencije Croatia Open Land d.o.o. Krešo Rogoz, te profesorice s Veleučilišta u Karlovcu Draženka Birkić i Andreja Primužak također su obitelji Šabić interaktivno prenijeli niz korisnih ideja i mogućnosti koje bi im koristile u radu, a raspravi su svojim znanjem i iskustvom doprinijele djelatnice LAG Vallis Colapis-a (Odjel za ruralni razvoj) Mihaela Stipetić i Tatjana Polović. 

Osim savjetodavne pomoći obitelji Šabić i umrežavanja svih nazočnih, ovim primjerom svi partneri na projektu nastojali su javnosti dočarati principe i mehanizme kako društveno poduzeće u praksi funkcionira. Jedno od obilježja društvenog poduzetništva je i nesebično služenje lokalnoj zajednici u kojoj svoje djelatnosti obavlja, a to je osnaživanje pojedinaca (lokalne zajednice) na sveopću dobrobit. Na ovom primjeru obitelji Šabić društveno poduzeće agencija Croatia Open Land d.o.o. demonstrirala je primjer kako se stanovnicima seoskih zajednica mogu otvoriti nove mogućnosti za stavljanje neiskorištenih kapaciteta (zemljišta, nekretnina i sl.) u službu samozapošljavanja kroz povezivanje s aktivnostima nekog društvenog poduzeća. Ovim putem želimo uspjeh obitelji Šabić!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest