7 dana na 4 rijeke: Podsjetnik na 10. rujan 1993. godine

7 dana na 4 rijeke: Podsjetnik na 10. rujan 1993. godine

Na sutrašnji dan (10. rujna) prije 22 godine osnovan je Hrvatski olimpijski odbor (HOO), krovna sportske asocijacija u državi.

Olimpijska ideja probudila se u Hrvatskoj još pri kraju 19. stoljeća. Raspadom Jugoslavije stvoreni su uvjeti za osnivanje HOO-a i time je ostvarena gotovo stogodišnja želja hrvatskih sportaša o primanju u olimpijsku obitelj. Godine 1990., nakon gotovo 90 godina, obnovljen je rad Hrvatskog sportskog saveza (HSS), a u Zagrebu je, 10. rujna 1991., održana osnivačka sjednica novog tijela koje je od toga dana preuzelo odgovornost za razvoj i politiku sporta u Hrvatskoj. Osnivači HOO-a bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Za prvog predsjednika izabran je Antun Vrdoljak, a prvim glavnim tajnikom imenovan je Slavko Podgorelec.

Privremeno priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992. godine. Potom su hrvatski sportaši prvi put pod svojim nacionalnim obilježjima nastupili na XVI. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu, 8. veljače 1992. godine. Nekoliko mjeseci kasnije i na Olimpijskim igrama u Barceloni, košarkaši i tenisači su osvojili prve tri olimpijske medalje za Hrvatsku, a 24. rujna 1993. MOO je i konačno priznao HOO.

Sjećanje na sportskog novinara Tomicu Belavića

Na dan HOO-a, 10. rujna ove godine, bilježimo 22 godinu od tragične pogibije našeg kolege sportskog novinara Tomice Belavića. Tomica Belavić rođen je 28. siječnja 1950. godine u Karlovcu, a život je izgubio u jednom od čestih srbočetničkih granatiranja na naš grad, 10. rujna 1993. godine, na dan Hrvatskog olimpijskog odbora. Samo dan-dva prije tragične pogibije pripremali smo plakat i radijsku emisiju na temu Hrvatskog olimpijskog dana. Nakon što je na temu olimpizma pročitao prilog u dnevniku radija, vraćajući se s posla iznenada je započelo granatiranje grada a jedan geler iz topovske granate koji je završio u krošnji jednog kestena na promenadi ga je pogodio. Na putu do bolnice je preminuo. Sjećam se da smo dan-dva ranije završili karlovački plakat za HOO-a koji je, u organizaciji Karlovačke športske zajednice (KŠZ), trebao biti obilježen okruglim stolom na kojem su trebali sudjelovati poznati sportaši iz Karlovca a među njima i olimpijac Krešo Račić. Zbog granatiranja grada okrugli stol je odgođen pa je dogovoreno da će Tomica sportskim prilogom u dnevniku Hrvatskog radija Karlovac podsjetiti na taj dan. Bio je to, nažalost, njegov posljednji novinarski uradak. Kao sportski novinar pisao je za Karlovački tjednik i Radio Karlovac gdje je od 1978. bio stalno zaposlen, a po razdvajanju tih medijskih kuća nastavio je raditi za gradsku radijsku postaju.

Kroz različite programe i projekte HOO se skrbi o aktivnostima NSS-a, sudjeluje u razvoju i promicanju sporta na državnoj razini, potiče sport na razini županija, gradova i općina te sporta u cjelini. HOO predstavlja Hrvatsku na olimpijskim igrama i drugim više sportskim natjecanjima pod pokroviteljstvom MOO-a. Osim što kroz Olimpijski program organizira, prati i provodi sudjelovanje sportaša na tim više sportskim natjecanjima, HOO u okviru svojih zadaća propisanih Zakonom o sportu sufinancira pripreme i nastupe reprezentativaca na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima i slično.

Svoje programe i projekte HOO financira iz proračuna čiji najveći dio čine prihodi od igara na sreću, zatim vlastiti prihodi te oni od Olimpijske solidarnosti MOO-a. Uz olimpijski program za olimpijske kandidate, HOO osigurava dugoročnu financijsku i stručnu potporu sportašima, od najmlađih dobnih kategorija do vrhunskog sportaša i olimpijca, a kako bi osigurao sve pretpostavke za njihov razvoj i vrhunske rezultate. U tom slijedu HOO kroz razvojne programe za trenere sufinancira i stručni rad. Zajedno s lokalnim sportskim zajednicama (LSZ) HOO provodi aktivnosti za razvoj sporta na lokalnoj razini, razvoj sporta djece i mladeži i sportske rekreacije. Neki od zajedničkih projekata HOO-a i LSZ-a su: Aktivne zajednice, Od sportske škole do olimpijskih igara, Olimpijski festival dječjih vrtića, dok se u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provode Olimpijski dan, Odaberi sport i tečajevi za voditelje sportskih i rekreacijskih aktivnosti. Dodjeljuje i godišnju Nagradu “Dražen Petrović”, mladim sportašima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest