7 DANA NA 4 RIJEKE: Kako je Žiga Feitl upalio luč

U petak 11. listopada Karate klub Karlovac 1969. proslavio je 50. rođendan. Više od pola stoljeća je prošlo otkako se u našem gradu počela učiti i prakticirati drevna japanska borilačka vještina koja je vrlo brzo širom svijeta postala toliko popularna da je prerasla u sport koji danas svi znaju. Iako tih pedeset godina ne zvuči bombastično u odnosu na dugu tradiciju karatea, za Karlovac je to više nego značajno pa je upravo tako, skromno a istodobno i pompozno, obilježen taj vrijedan jubilej. Nije nevažno da je Karate kluba Karlovac 1969. godinu dana stariji od Hrvatskog karate saveza.

Riječ je uistinu o prekrasnoj sportskoj priči jednoga kluba, i jednoga čovjeka s 50-godišnjim kontinuitetom u klubu, stažem kojim bi se ponosile i mnogo veće te urbanije sredine od ove naše tobože “žabarske”. Priči koja nam je, zaslugom veličine ali i jednostavnosti “Žige” Feitla, njegove spontanosti i neformalnosti, skromnosti i lojalnosti, svakako i lokalpatriotizma, pokazala štošta o čemu nemamo prilike svjedočiti svaki dan. To je storija i tema koju po svaku cijenu trebamo sačuvati, a onda polako i pametno nastavljati. Kopirati. Jer posrijedi je putokaz kako se gradi sustav, uspostavljaju odnosi, čeliči sportski i ljudski respekt… Možda na malo drukčiji, ali itekako važan način. Osjećajući i živeći sport, kreirajući granu skrivene ekskluzivnosti koja je zahvaljujući svestranosti, spremnosti i sposobnosti Želimira Feitla osuđena na uspjeh.

Samo se tako stvara kontinuitet i – brend. I samo se tako raste. Sasvim je svejedno je li posrijedi osobna evolucija ili izgradnja događaja koji permanentno ostavlja duboki trag. Uostalom, jedino je bitno da vrsnost i korisnost postaje prepoznatljiva zbog čega je polako ali sigurno svi postajemo svjesni. I oni koji obično diktiraju zahvaljujući pozicijama na kojima se konkretno odlučuje, i oni ne baš presudni a ipak potrebni budući da će sve to pratiti pa pisanim tragom braniti od zaborava.

Svečanosti u prepunom hramu karlovačke kulture, Gradskom kazalištu Zorin dom, nazočile su brojne sportašice i sportaši, natjecatelji koji su zadužili hrvatski i karlovački karate, mladi sportaši i njihovi roditelji. Ne jedino zastupnici karatea, nego i neupitni prijatelji i poklonici KA-sporta. Nisu izostale ni glavne političke “figure” grada i županije te sportsko-novinarska vlada HZSN-a. Nije bilo nikoga tko je mogao a da toga petka nije navratio na hepening karlovačkih karataša.

Podsjetimo se tek nekolicine, ponajprije nedvojbene sportske ikone Jelice Pavličić – Štefančić, olimpijke i svjetske atletske rekorderke te njenog klupskog kolege, rekordera i reprezentativca Ivana Ivičaka. Zatim prve dame Karlovačke športske zajednice, glavne tajnice Marijeta Željković – Ćelić, najbolje sportašica Hrvatske u anketi HOO-a 1994. godine. Zatim svjetskog i europskog prvaka, ZG-borca Vjekoslava Šafranića, svjetskog šampiona Biograđanin Danila Domdjonija, vodećeg čovjeka Hrvatskog karate saveza Davora Cipeka, pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport i osvjedočenog prijatelja karlovačkog sporta Sinišu Krajača, župana Damira Jelića i gradonačelnika Damira Mandića s najbližim suradnicima, sportsku vrhušku grada i županije. Svih kojima je tu doista i bilo mjesto!

Zaslužili su javno apostrofiranje i studentica druge godine solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Lucija Klarić koja je otpjevala hrvatsku himnu. Plesni klub st.ART iz Karlovca čiji su članovi izveli četverominutni program, koreografiju koja sadrži elemente kung fua koje je s juniorskim ansamblom, plesačima, uvježbavao Damir Tek, kung fu majstor i vlasnik crnog pojasa/2.dan, a osmislile Irena Gerovac Zrnić i Sanja Tek. Program je profesionalno, kao i uvijek maestralno, vodio glavni urednik SPTV Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a i glavni tajnik AIPS-a. Zahvala svima.

Napokon, predstavljena je nova monografija i šesnaestominutni dokumentarni film o klubu. To je peta knjiga o povijesti Karate kluba Karlovac. Dosad su objavljene brošure povodom 20, 25, 30 i 40 godina. Nijedan karlovački klub nema tako ukoričenu povijest, razvrstanu na kratka razdoblja od po 5 i 10 godina. Grafički inženjer Nenad Vojnović – Roni iz Tiskare Pečarić-Radočaj sve je oblikovao, dočim je profesorica Anita Klarić iz karlovačke Ugostiteljsko – turističke škole knjigu lektorirala. Mladi student informatike, suradnik Trend televizije Ivan Novačić, montirao je film.

Na kraju krajeva, čast i zadovoljstvo je biti grad domaćin skupa kakvim bi se ponosile i neusporedivo veće sredine, stoga valja pozdraviti napore organizatora, kao i volju/želju da ideja koja je rođena spontano postane primjer drugim sportskim udrugama ako na sličan način kane obilježiti svoje obljetnice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest