7 DANA NA 4 RIJEKE: Kakav tjedan hrvatskog sporta!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kakav tjedan hrvatskog sporta!

NAKON ‘GAUČOSA’ PALI I ‘VIKINZI’

U Rostovu na Donu Hrvatska je sinoć odradila utakmicu s Islandom, odmarajući ključne nogometaše za 1/8 finala. Dalićeva pomlađena momčad pobijedila je ‘Vikinge’ s 2:1 i na kraju natjecanja u grupi zauzela 1. mjesto u skupini D. Zahvaljujući prije toga uvjerljivim pobjedama protiv Nigerije i Argentine Hrvati su osigurali prolaz u nokaut fazu natjecanja. U drugoj utakmici skupine u Sankt Peterburgu Argentina je pobijedila Nigeriju s 2:1 i prošla u osminu finala. Hrvatska će svoj dvoboj 1/8 igrati u nedjelju, 1. srpnja na stadionu u Nižnji Novgorodu, s početkom u 20 sati. Biti će to drugi put u povijesti igrati utakmicu 1/8 finala na svjetskim prvenstvima. Suparnik će nam biti Danska.

Dalić je u Rostovu na Donu dobio što je htio. Unatoč tome što je u udarnoj momčadi koristio tek Luku Modrića i Ivana Perišića od standardnih prvotimaca, Hrvatska je odigrala odličnu utakmicu protiv Islanda i ostvarila pobjedu te na kraju s tri čiste pobjede završava grupnu fazu u skupini koju su mnogi prije početka SP-a vidjeli kao jednu od najtežih.

AMERIKANCI

Ugledni američki portal izračunao je kako je upravo Hrvatska po svim najvažnijim parametrima nogometne igre – najbolja reprezentacija ovog prvenstva. Da ta tvrdnja nije toliko subjektivna, dokaz je i tekst uglednog američkog sportskog portala Bleacher Report. Prvo mjesto u skupini već je osigurano, Hrvatska je u dvije utakmice protiv Nigerije i Argentine zabila ukupno pet pogodaka, a nije primila ni jedan. Spomenuti portal izračunao je kako je upravo Hrvatska po svim najvažnijim parametrima nogometne igre – najbolja reprezentacija ovog prvenstva.

NAJBRŽI

Ante Rebić treći je najbrži nogometaš dosadašnjeg dijela 21. SP-a. Naime, najveća brzina koja mu je bila izmjerena u utakmici protiv Nigerije bio je 33,3 kilometara na sat, što je za svega 0,68 km/h sporije od vodećeg Cristiana Ronalda i drugoplasiranog Luisa Advincule iz Perua, koji je dosegao brzinu od 33,77 km/h.

MARADONA

Legenda svjetskog i argentinskog nogometa Diego Armando Maradona teško je primio katastrofalan poraz svojih sunarodnjaka od Hrvatske. Tih 3:0 i dalje mu ‘zvoni’ u glavi, malo je reći da je Diego razočaran onim što je Argentina pokazala u prve dvije utakmice SP-a. Navodno je tražio da uđe u svlačionicu reprezentacije i popriča s igračima, no obratio im se javno…

PELE

Mislili ste da je poraz reprezentacije Argentine od Hrvatske na SP-u u Rusiji nešto najstrašnije što se ‘Gaučima’ dogodilo ovih dana? Evo što im je napravio legendarni Pele! Argentinci mu ovo definitivno neće oprostiti… Edson Arantes do Nascimento Pele (77) je ‘igrač nad igračima’ u rodnom Brazilu, dok je u zemlji ‘Gauča’ jedna od najnepopularnijih osoba. Za vrijeme razgovora nakon poraza Argentine od Hrvatske, Pele je ismijao svoje najveće protivnike.

– Gospodine Pele, mislite li da bi vaša legendarna momčad iz 1970. mogla pobijediti sadašnju momčad Argentine? – upitao je voditelj Pelea. – Da – kratko je odgovorio najveći svih vremena. – Koji bi rezultat bio? – nastavio je voditelj ‘čačkati… – 1:0 za nas! – mirno je kazao Pele. – Samo toliko? – uporan je bio voditelj. – Da… – krenuo je objašnjavati Pele i potom poentirao: – Pa, znate… većina nas je sada starija od 75 godina!

Nakon ove izjave stanje će se još i pogoršati…

MOURINHO

Portugalski stručnjak koji za milijunski honorar priča o SP-u na televiziji Russia Today uoči početka nogometne smotre Hrvatsku je smjestio na zadnje mjesto u skupini D, a Argentinu i Nigeriju poslao u osminu finala. Zatim je nakon uvodnih utakmica priznao da je njegova prognoza bila smiješna i sve karte bacio na Island, no i to mu se izjalovilo nakon poraza ove male reprezentacije protiv Nigerije. Uoči dvoboja Hrvatske i Islanda ovog utorka u Rostovu na Donu ponovo je iznenadio svojom najavom: “Mislim da se radi o dvije reprezentacije koje su ozbiljni kandidati za mjesto u četvrtfinalu” – izjavio je mrtav hladan Jose Mourinho.

FIFA

Švicarska je pobijedila Srbiju 2:1, a golove su zabili Albanci s Kosova – Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri. No, način na koji su ih proslavili nije bio nimalo sportski, a ni ‘politički korektan’. Srbi su doslovno poludjeli, traže da FIFA sankcionira i oštro kazni, kako oni navode, tu provokaciju… Švicarski reprezentativci Xhaka i Shaqiri morati će platiti po 10.000 švicarskih franaka, dok će kapetan Lichtsteiner platiti 5.000 franaka. Otvorena je istraga i protiv Srpskog nogometnog saveza, te njihovog izbornika Mladena Krstajića. Protiv SNS-a je pokrenuta istraga zbog divljanja navijača za vrijeme utakmice, te isticanja političkih i uvredljivih poruka, dok se Krstajić našao na udaru zbog svojih izjava.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) sa 13.000 švicarskih franaka zbog nekoliko incidenata naših navijača za vrijeme utakmice protiv Argentine. FIFA je kaznila HNS zbog sudjelovanja naših navijača u tučnjavi, te zbog bacanja predmeta na teren. Osim novčane kazne HNS je dobio i upozorenje pa bi novi incidenti sasvim sigurno donijeli i veću kaznu. FIFA je još ranije kaznila Argentinski nogometni savez sa 90.000 eura zbog nesportskog ponašanja njihovih navijača na dvoboju s Hrvatskom. Argentinci su bacali petarde, upućivali homofobne poruke, a na stadionu su i napali skupinu hrvatskih navijača, dok je Savez kažnjen i zbog nepojavljivanja igrača pred novinarima.

JAPANAC

Opće je poznato kako Japanci vole putovati svijetom i upoznavati nove kulture. U Hrvatsku ih svake godine stiže sve više, a jedan od njih odlučio se upoznati čari susjedne Srbije, ali je očito stigao nespreman. Naime, kako prenosi portal www.sport.blic.rs jedan je turist pomiješao Hrvatsku i Srbiju i na Kalemegdan stigao u kockicama. Nije bio svjestan svoje pogreške, ali kako prenosi spomenuti portal vjerojatno je brzo shvatio što je učinio kada je vidio da se na spomenutom mjestumože kupiti samo dres susjedne države. Jedno je sigurno, nije bila riječ o nikakvoj provokaciji nego o pogrešci koja je dobro nasmijala sve u regiji.

ŠEĆER ZA KRAJ

Marin Čilić po drugi je put u karijeri osvojio ATP turnir u Queensu, pobjedivši u dramatičnom finalu Novaka Đokovića rezultatom 5:7, 7:6(4), 6:3. Zahvaljujući Borni i Marinu, u istom danu pali su Federer i Đoković pa možemo reći da se ovakav dan hrvatskog tenisa ne pamti… Uspjeh Čilića i Ćorića samo je nastavak sjane sezone hrvatskog tenisa. Toliko sjajne da smo trenutno najuspješnija nacija po broju osvojenih titula na ATP Touru. Skupili smo ih 13, 3 više od Španjolske i Austrije, 4 od SAD-a, a više nego dvostruko više od Francuske i Velike Britanije (po 6).

Kakav tjedan hrvatskog sporta! (izvor: t-portal,hns,sn) Foto galerija karlovačkih navijača u Rusiji i video: https://www.facebook.com/1661026582/posts/10215051323750780/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest