KARETROVIZOR

Trideset godina propadanja Oružane: hoće li EU novac napokon zaustaviti niz promašaja sa zgradom na središnjem trgu u Zvijezdi?

KAfotka.net

Iako je to teško povjerovati, s obzirom na dugu nisku izigranih obećanja iz koje u nastavku podsjećamo na ozbiljnu namjeru da Oružana postane stambeni objekt, sve bi trebalo biti gotovo u travnju 2023. godine. Živi bili pa vidjeli.

Prvi referendum u samostalnoj Hrvatskoj bio je onaj na kojem su se građani ove zemlje plebiscitarno odlučili da više ne žele živjeti u federaciji zvanoj Jugoslavija, na drugom su 22 godine kasnije već glasovali o ulasku u novi savez država, Europsku uniju. Za razliku od političkog centra i desno i lijevo, krajnja desnica je očekivano bila skeptična plašeći ljude parolom da će nam Bruxelles postati novi Beograd. 

I bogme, uvjerili su dio biračkog tijela, Hrvati nisu bili ludo zainteresirani za jednu od najvažnijih političkih odluka za njihova života (izašlo je manje od pola registriranih birača), a oni koji su izašli nisu unisono bili za EU s obzirom da je ravno trećina glasovala protiv ulaska Hrvatske u EU. 

S odmakom vremena, jasno je da je hrvatska tvrda desnica, kao i obično kroz povijest u važnim trenucima, bila tragično u krivu. Ulazak Hrvatske u EU je – na stranu sitne birokratske nedaće i nepravde – blagoslov za ovu zemlju, da smo ostali sami još bi više utonuli u korupciju, jalovi nacionalizam i gospodarsku nemoć. EU nas je za početak uljudila, pa onda i materijalno unaprijedila. 

Ne treba ići dalje od vlastitog nam dvorišta. Ako postoje besprijekorno izvedeni javni projekti u Karlovcu po pitanju raspisivanja natječaja, odabira najboljih projekata i izvođača, izvedbe, monitoringa i poštivanja rokova, onda su to redom oni financirani i nadgledani iz Europske unije: milenijski poduhvat izgradnje središnjeg kolektora čime su karlovačke rijeke postale čiste prvi put od početaka industrijske revolucije u ovim krajevima, pa onda Aquatika i Muzeja Domovinskog rata na Turnju. 

Ovi potonji su doduše nadgradnja u gradu koji još ima problema s osnovnom infrastrukturom, ali već kao arhitektonska rješenja svijetle poput svjetionika u mraku mora dosadnih, konzervativnih i neprimjerenih gradnji u urbanističkom kaosu Karlovca u 21. stoljeću. EU ne donosi samo novac, nego i stil i stroga pravila. A nasušno nam treba svaka od nabrojane tri komponente.

Europska unija nastavlja financirati projekte koje su Grad i Županija dosad ciklički najavljivali alibi idejama i projektima, pa od njih odustajali jer navodno nema dovoljno sredstava. Jedan od njih je uređenje regionalnog Centra za kompetentnost u podsektoru strojarstva, elektrotehnici i informatici, te turizmu i ugostiteljstvu, i to u nesretnoj zgradi “Oružane” na Trgu bana Josipa Jelačića koju Grad nikako da privede nekoj svrsi. U projektu od 45 milijuna kuna, EU sudjeluje s 19 milijuna i ovo će biti prilika da vidimo jesu li Karlovačka županija i nositelj projekta Tehnička škola u stanju pratiti EU standarde kao u slučaju kolektora, Aquatike i Muzeja Domovinskog rata. Rok je zacrtan. Iako je to teško povjerovati, s obzirom na dugu nisku izigranih obećanja iz koje u nastavku podsjećamo na ozbiljnu namjeru da Oružana postane stambeni objekt, sve bi trebalo biti gotovo u travnju 2023. godine. Živi bili pa vidjeli.

“U  bivšoj vojarni 44 nova stana”, Karlovački tjednik, 13.11.2003.

Bivša vojarna, poznata Oružana na Trgu bana Jelačića, trebala bi biti preuređena do jeseni 2005. godine, najavila je pomoćnica ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Alenka Košiša Čičin-Šain. Naime, prošlog su petka u Knjižnici za mlade izložena sva tri rada pristigla na natječaj koji je Ministarstvo raspisalo za adaptaciju i dogradnju bivše vojarne. Prezentaciju je organizirala Gradska organizacija HNS-a. 
– U ožujku je prilikom boravka u Karlovcu ministar Čačić preuzeo obavezu da će u ovom objektu riješiti stambene jedinice. Sad evo prvi put imamo na uvid dokumentaciju kroz koju bi trebalo revitalizirati trg i zgradu. Dakle, dok drugi pričaju mi radimo i gradimo, rekao u je u uvodu Martin Šimunić.

Ovaj bi se projekt trebao realizirati kroz Program poticane stanogradnje, o čemu je više govorila pomoćnica ministra javnih radova. Po njenim se riječima na ovaj način već uspjelo riješiti dvije zgrade u Buju, a smatra da bi POS bio dobro rješenje i za Oružanu, jer bi se na taj način riješila dva problema, obnoviti objekt koji godinama stoji prazan, a ujedno riješiti nedostatak stanova u gradu. Naime, preuređena bi vojarna bila stambeno-poslovni objekt – u prizemlju bi bili samo poslovni objekti, a na preostalim etažama stanovi.

Mladen Jošić, jedan od autora nagrađenog rada, pojasnio je da bi se na postojeći objekt dogradilo krilo i pol čime bi objekt bio zatvoren sa svih strana, a unutra bi bio uređen trg. Ispod novo dograđenog dijela bila bi izgrađena i podzemna garaža, čime bi se odmah riješilo i pitanje parkiranja… Budući da se radi o stanovima iz programa POS-a, cijena kvadrata ne može biti viša od 910 eura, najavila je pomoćnica Košiša Čičin-Šain, te dodala da će cijena poslovnih prostora biti tržišna.  Što se tiče rokova, najavila je da bi kroz par mjeseci nakon ishođenja svih dozvola radovi mogli krenuti na proljeće, te da bi do jeseni 2005. zgrada bila u potpunosti uređena. 

Na novinarsko pitanje što će biti s projektom ako netko drugi dođe na mjesto ministra Čačića, odgovorila je da će i u tom slučaju, ako se radi o ozbiljnoj vlasti, nastaviti ovaj projekt. (za manje od dva mjeseca novu Vladu formira Ivo Sanader, a nova ministrica graditeljstva Matulović – Dropulić obustavlja projekte socijalno poticane stanogradnje, čime projekt preuređenja Oružane završava u smeću – op.a.) 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest