KARETROVIZOR

U higijeni smo napredovali: prije pedesetak godina sudeći po nalazima sanitarne inspekcije pojesti sladoled bilo je – lutrija!

U ravno 50 pregledanih ugostiteljskih objekata higijenske uvjete zadovoljilo njih - samo 11!

U nostalgičnim prisjećanjima na dane djetinjstva i mladosti
ponekad smetnemo s uma lošije strane nekadašnjih vremena. Jedna
od takvih svakako je i nebriga za higijenu. Ono što bi danas
izazvalo pravu javnu sablazan i zgražanje, tada je bila gotovo
svakodnevna vijest. 

Nije, dakako, našim sugrađanima pred pedesetak godina bilo
svejedno što će pojesti ili popiti, no na higijenu po današnjim
standardima jednostavno se nije pazilo na razini koja bi bila
zadovoljavajuća. 

Ne čude zato brojni tekstovi na koje se može naići u starim
novinama o poražavajućim rezultatima inspekcija, pa je tako bilo
i 1972. godine kada je nakon velike akcije sanitarne inspekcije
ustanovljeno da je u ravno 50 pregledanih ugostiteljskih objekata
higijenske uvjete zadovoljilo njih – samo 11!

Danas je tako nešto ipak nemoguće pa su i slučajevi trovanja
hranom velike iznimke, a kontrole su redovite pa se proizvodi
često uklanjaju s polica i prije nego što može doći do
konzumacije.

Posebno često problematičan je bio sladoled pa iz opširnog i
dugog izvješća u Karlovačkom tjedniku od 3. kolovoza
1972. izdvajamo dio o sladoledarima, kao i pohvalu onih rijetkih
koji su na higijenu – pazili.

“Slastičari su nepopravljivi. “Sladoled vrste vanilija koji
je bio u prometu nije u bakteriološkom pogledu zadovoljavao
uvjete Pravilnika o bakteriološkoj ispravnosti sladoleda u
prometu, jer je u količini od 0,1 gram sadržavao bakterije
streptokoka”. Tako glasi nalaz inspektora u slastičarnici Emšia
Emši u kiosku, u Ulici Nade Dimić. Streptokoki su, kao što je
poznato, veoma opasni pa ih u sladoledu ne smije biti.

I kod druge dvojice slastičara nađeno je opasnih bakterija.
Laboratorijski je ustanovljeno da sladoled napravljen u
slastičarnici Mehmeda Imerovića u Ulici Lole Ribara ima u sebi
14,5 milijuna otrovnih bakterija, takozvanih kontaminenata,
odnosno 40 puta više nego što je dopušteno. U drugoj vrsti
sladoleda, vaniliji, otkriveni su i streptokoki i stafilokoki.
Nehigijensko spremanje sladoleda na crnu listu dovelo je i
slastičara Samija Šaipovića na Zrinjskom trgu. I ovdje nalazi
pokazuju da u sladoledu ima opasnih streptokoka.

Neuredno držanje sladoleda u kiosku Zagrebačke mljekare u
Radićevoj ulici dovelo je do zagađenja bakterijama koje se
prenose fekalijama. Te bakterije pronađene su u sladoledu
lješnjak, a u sladoledu čokolada bilo je previše bakterija
kontaminenata, za 30.000 više nego što je dopušteno.

…..

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti higijenske uvjete od
pedeset pregledanih zadovoljila su samo sedam privatnika i četiri
društvena ugostiteljska objekta. To su od privatnika “Izletnik”
Ane Kunić, “Okić” Milića Mađerića, “Putnik” Milice Petrović,
“Buffet” Katice Muić, “Mali raj” Josipa Šilovića, “Buffet”
Ivana Čohana i “Nada” Nade Bakšić, a od društvenih ugostiteljskih
objekata novi hotel “Korana”, “Europa”, “Ozalj” i “Zlatna
jabuka”. 

(foto: kafotka.net)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest