Razni projekti na promicanju imena Nikole Tesle pridonose boljoj inovacijskoj klimi u Hrvatskoj, Karlovac u tome ima pozitivnu ulogu

Povodom Dana Europe u Gradskoj knjižnici ‘Ivan Goran Kovačić’ predstavljena je knjiga “Školovanje i samobrazovanje Nikole Tesle” u izdanju Udruge ‘Nikola Tesla’ iz Karlovca a predstavio je urednik dr. Danko Plevnik. On je opisao sadržaj knjige koja je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Dr. Danko Plevnik je govorio i o Teslinom fakultetskom školovanju u Pragu. Napisao je podatke o njegovim profesorima i predmetima koje je slušao. Tesla je bio zakasnio s upisom pa je studirao fakultativno bez polaganja ispita. Međutim, on je posjećivao znamenitu knjižnicu Clementinum, uživao u samostalnom širenju znanja pa je Prag označio kao rodno mjesto njegovog samoobrazovanja.

Prof. dr. Mirko Butković, predsjednik Udruge, govorio o tome što sadašnja Hrvatska može naučiti iz školovanja Nikole Tesle. Istakao je važnost nastavnika za budući uspjeh učenika i studenata.

– Reforma školstva mora prvenstveno zahvatiti reformu nastavnog procesa i povećanje efikasnosti države. Zatim uspješan inovatorski rad Tesle u Americi bio je rezultat američkog pristupa inovacijama, koji treba usvajati i Hrvatska. Na kraju je istaknuo nebrigu i nesnalaženje nove hrvatske države u odnosu na Teslu, koje se u zadnjih desetak godina mijenja na bolje. U tome Karlovac ima pozitivnu ulogu – zaključio je dr. Butković i poželio da knjiga i razni projekti na promicanju imena Nikola Tesla pridonose boljoj inovacijskoj klimi u Hrvatskoj i boljem vrednovanju STEM područja te se založio za reformu u obrazovnom sustavu i uspostavljanju neraskidive veze gospodarstva s visokoškolskim obrazovanjem, za bolju sadašnjost i budućnost Hrvatske.

JOŠ O NIKOLI TESLI

Dr. Valter Krajcar iz gospićke Gimnazije opisao je Teslinu obitelj, okolnosti njegova odrastanja, psihofizičke predispozicije i početak njegove znanstvene imaginacije koja ga je dovela do hidrocentrale na Niagari.

Profesorice karlovačke gimnazije, Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević dale su iscrpan uvid u povijest velike realke K.K. Oberrealschule zu Rakovac, selu u tadašnjoj Vojnoj Krajini, a danas oko 800 metara od glavnog gradskog trga u Karlovcu. Dokumentirale su njegov učenički interes, školske ocjene i utjecaj njegovog inspirativnog profesora matematike i fizike Martina Sekulića.

Teslino u studiranje u Grazu obradio je dekan Fakulteta elektrotehnike i informacijske tehnike Tehničkog Sveučilišta u Grazu Wofgang Bösch.

Veleposlanik Republike Češke Vladimir Zavazal dao zanimljivu i cjelovitu političku recepciju Tesle u prijeratnoj Čehoslovačkoj kada je dobio dva počasna doktorata i najveće čehoslovačko državno odlikovanje te u poslijeratnoj Čehoslovačkoj, kada su zbog staljinističkih okolnosti morala biti mijenjana imena čeških tvornica imenovanih po Tesli.

Dr. Drenka Dobrosavljević, prva inozemna članica karlovačke Udruge, svojim je višedesetljetnim bavljenjem Teslom, i novim istraživanjima, dala iscrpnu analizu Teslinog samoobrazovanja.

Zaključni tekst pripao je predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću. On je prikazao odnos HAZU spram Nikole Tesle kojega je izabrao kao najmlađeg akademika. Kusić je pokazao kako odnos Hrvatske prema Tesli nije neki trenutačni hir ili pomodnost, već dvostoljetni kontinuitet uvažavanja. Poštovanje prema Tesli stoga je ujedno i poštovanje prema njegovim akademskim i sveučilišnim suvremenicima iz Praga i Zagreba koji su na vrijeme, još 1896. godine, uočili njegovu znanstvenu i tehnološku genijalnost. Tesla je upravo u Zagrebu rekao da je sin svoje domovine Hrvatske.

UREĐENJE ZGRADE NA RAKOVCU

Zamjenica župana Martina Furdek-Hajdin govorila je o uređenju zgrade na Rakovcu broj 6 vezanoj uz Gimnaziju koja će se zvati “Experience centar-Nikola Tesla” a koja je projektirana i radi se na osiguranju novaca za izgradnju.

– Radi se i na drugom projektu “Kulturne rute Nikola Tesla” koja bi povezala Teslin životni put u Europi. Treći projekt zvao bi se”Tehnološki park” koji bi bio smješten u Ozlju uz hidrocentralu koja je druga najstarija centrala u Hrvatskoj te bi bio neposredno vezan na karlovački centar – kazala je Furdek-Hajdin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest