IN MEMORIAM – Prof. Vladimir Funduk: Sve što sam u životu radio, radio sam za ovaj grad, ovaj grad volim …

U Karlovcu je u 89. godini preminuo prof. Vladimir Funduk. Posljednji ispraćaj biti će u srijedu, 10. srpnja 2019. u 17,30 sati na Pravoslavnom groblju na Dubovcu.

Vladimir Funduk

rođen je 1. listopada 1930. u Korenici. Maturirao je na karlovačkoj gimnaziji 1949. a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1954. Od 1958. do 1961. je profesor a od 1961. do 1974. godine ravnatelj Gimnazije u Karlovcu. Od 1974. do 1982. obnaša funkciju tajnika Skupštine općine Karlovac. Godinu dana, od 1982. do 1983. godine je direktor Novinsko-informativne organizacije Karlovački tjednik i Radio Karlovac. Od 1983. radi kao prosvjetni inspektor u Prosvjetnoj inspekciji za grad Zagreb. Zastupnik je u Kulturno–prosvjetnom vijeću Sabora SRH od 1968. do 1972. godine. Godine 1996. je obnovio rad Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Karlovcu, čiji je dugogodišnji predsjednik.

“U Karlovac sam došao 1941, kao desetogodišnje dijete i ostao sve do danas. Karlovac je grad moje mladosti, a evo, i grad moje starosti. Tu sam završio osnovnu školu i gimnaziju, maturirao, otišao u Zagreb na fakultet, odslužio vojsku, završio fakultet i ponovno se vratio kao profesor na rakovačku gimnaziju … – govorio je tada prof. Funduk.

U povodu 427. rođendana Karlovca (2006.) Gradsko vijeće Grada Karlovca je donijelo odluku o priznanjima zaslužnim građanima i pojedincima. Među nagrađenima bio je i profesor hrvatskog jezika Vladimir Funduk, istaknuti intelektualac iz redova srpske zajednice u Karlovcu, tadašnji dobitnik Nagrade Grada Karlovca.

“Mnogi se čude što sam ja kao Srbin dobio Plaketu. Smatram da sam ravnopravan građanin ovoga grada i da je ovo moj grad, da je ovo moja domovina. Sve što sam u životu radio, radio sam za ovaj grad, ovaj grad volim, nemam nikakvih hipoteka na leđima, u životu nisam nikada nikome nikakvo zlo napravio. Mislim da je normalno da sam dobio ovu nagradu, baš kao što bi je i svatko drugi mogao dobiti, bio on Hrvat, Musliman, Srbin …”, tako je razmišljao prof. Vladimir Funduk.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest