Kako su poslovale općine i gradovi u 2014. godini? Malo stresova, ali puno netransparentnosti

Institut za javne financije izradio je analizu ostvarenja proračuna hrvatskih lokalnih jedinica u 2014. godini. Ideja je možda u startu bila zanimljiva i korisna, no način na koji je istraživanje predstavljeno javnosti najblaže je rečeno bizaran, a statistički podatak koji je uzet kao osnovica tablice (prihod proračuna po stanovniku) potpuno je besmislena kategorija, koja ovisi o mnogim drugim faktorima. Tako je javnosti predstavljena tablica u kojoj je Vrlika bogatija od Zagreba, Zagrebačka županija je najsiromašnija u Hrvatskoj, a u Karlovačkoj županiji najbogatija općina je Saborsko, dok je najsiromašnija Duga Resa. Bilo bi gotovo uvredljivo po naše čitatelje da se osvrćemo na tu rubriku pa odmah krećemo dalje.

Većina gradova Karlovačke županije tako je u 2014. godini poslovala korektno i gradski proračuni nisu odlazili u deficit, što i ne mora nužno biti pozitivna informacija, već i ukazivati na manjak većih projekata zbog kojih bi se grad zadužio. Blagi plus u proračunu tako imaju Slunj, Ozalj i Ogulin, a blagi minus Duga Resa. Iznimka je Karlovac, koji je u proračunu prihodovao 211 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 226 milijuna kuna.

I većina općina poslovala je “bez stresova”, primjetniji minus (3,2 milijuna kuna) ima tek Vojnić, u minusu je i Kamanje, dok je Barilović u velikom suficitu, prihodi općine bili su čak 4,7 milijuna kuna veći od rashoda – treba sada vidjeti hoće li se to oplemeniti i u projektima koji će poboljšati život u ovoj općini.

Ocijenjena je i razina transparentnosti općina i gradova, odnosno razina na kojoj su stanovnici određene lokalne jedinice upoznati s proračunom. Situacija u Karlovačkoj županiji je dobra kada su u pitanju gradovi, a vrlo loša kada su u pitanju općine. Ocjene su od 0 do 5, a gotovo svi gradovi ocijenjeni su vrlo dobrom četvorkom. To se odnosi na Karlovac, Ogulin, Dugu Resu i Slunj, dok je jedino u Ozlju situacija nešto lošija pa je njihova ocjena 3.

No, kod općina je situacija puno lošija – čak šest ih je iznimno loše ocijenjeno, od čega dvije najgore moguće. Cetingrad i Plaški za svoju su “transparentnost” dobili čiste nule, a negativnu jedinicu zaradili su Barilović, Netretić, Draganić i Žakanje. Ipak, i kod općina ima pozitivnih primjena pa su ocjenu 4 dobili Ribnik, Krnjak i Vojnić.

Na kraju, kada su u pitanju županije, Karlovačka županija je među rijetkima (samo tri) koja je u 2014. godini imala veće rashode od prihoda (148 naspram 149 milijuna). Podjednako je u Međimurskoj županiji, a po negativi se izdvaja Sisačko-moslavačka županija s 9 milijuna kuna “minusa”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest