Nekadašnji rektor Alojzije Burja u Nacionalnom svetištu susreo se sa svojim bivšim župljanima

Zadnju srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 6. lipnja 2018. godine predvodio je preč. Alojzije Burja, nekadašnji rektor Nacionalnog svetišta i župnik župe BDM Snježne Karlovac – Dubovac u Josipovu svetištu u Karlovcu, u koncelebraciji preč. Vlade Mandure dekana karlovačkog vojnog dekanata te mons. Antuna Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta.

U prigodnoj propovijedi preč. Burja prisjetio se jedne teške situacije doživljene na početku Domovinskog rata u Repušnici gdje je tada bio župnik.

– U posjet su mi došle dvije osobe koje su tobože tražili svećeničku pomoć da bi se kasnije ispostavilo kako su im namjere bile potpuno suprotne. One su došle s namjerom da učine zlo svećeniku, odnosno da ga čak i ubiju. Bogu hvala do toga nije došlo zbog niza okolnosti koje sam prethodno napravio – pripovijeda preč Burja.

– Iako te stvari redovito ne činim, toga sam ih dana učinio. Konzultirajući se s različitim ljudima i različitih profesija zaključujem da me je u tom trenutku štitila neka nadnaravna sila. Obzirom da mi je dobro poznata pobožnost moje majke prema svetom Josipu uvjeren sam da je upravo ona molila Josipovu zaštitu za mene u tom trenutku kao i u brojnim drugim životnim teškoćama – kazao je propovjednik.

Sve okupljene je pozvao na proslavu 331. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske u nedjelju 10. lipnja na središnje misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik u Splitu, te povjerenik za pastoral obitelji Splitsko – makarske nadbiskupije.

Na kraju misnoga slavlja mons. Sente, zahvalio je svom predčasniku na predvođenju misnoga slavlja kao i na brojnim dobrim djelima koja je činio za vrijeme vođenja ove Župe i Svetišta:

– U tim dobrim djelima preč. Burja se ne umara, te još uvijek na različite načine pomaže duhovnu i materijalnu obnovu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu – zaključio je mons. Sente.

Koliko je preč. Alojzije – Lojzek Burja ostao u lijepom sjećanju svojih negdašnjih župljana najbolje pokazuju susreti s vjernicima nakon misnoga slavlja te brojni darovi kojima su ga tada darivali.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest