Nacionalno svetište sv. Josipa sve više poprima oblik međunarodnog okupljanja vjernika

Iako svetog Josipa sve više prepoznajemo kao zaštitnika naše domovine Hrvatske, on je prvotno zaštitnik svete Obitelji i Crkve. Zbog toga mnogi vjernici prepoznaju snagu njegova zagovora, a tako i njegovo svetište u Karlovcu. Tijekom zadnji par godina Svetište posjećuju brojni hodočasnici iz Poljske, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije te drugih europskih, ali i svjetskih država.

Tako je nedavno Svetište posjetilo 60-ak mladih fokolara iz milanske nadbiskupije. Fokolari su dio vjerskog pokreta kojeg je 1943. osnovala Chiara Lubich u Trentu (Italija). Talijanske fokolare u hrvatskoj su ugostili hrvatski fokolari iz Križevaca. Tijekom svog boravka u Hrvatskoj fokolari su odlučili posjetiti NP Plitvička jezera, a na svom povratku posjetili su svetište svetog Josipa gdje su ih dočekali mladi Svetišta zajedno s rektorom. Mladi Talijani i Hrvati zajedno su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta u koncelebraciji s don Luigijem, voditeljim talijanskih fokolara. Svetu misu animirao je zbor mladih “Agape” u suradnji s pjevačima iz Križevaca i Italije. Nakon svete mise uslijedila je zajednička večera nakon koje su se mladi zabavili uz pjesmu.

Uz talijanske hodočasnike, Svetište su posjetili i 20-ak pjevača pjevačkoga društva Canto mi iz Rennes (Francuska). Francuskim pjevačima dobrodošlicu je zaželio mons. Sente, rektor koji ih je upoznao s poviješću Svetišta i Hrvatske. Oduševljeni svime što su čuli zadržali su se u razgledavanju Svetišta.

Napomenimo još i kako je Svetište posjetila Udruga umirovljenika iz Konjščine na svom putu prema Trsatu.

PROSLAVA SV. ANE NA VUČJAKU

Blagdan svete Ane i Joakima proslavljeni je u istoimenoj kapeli na Kalvariji u župi BDM Snježne na Dubovcu. Na sam dan misno je slavlje predvodio dr. sc. Vlado Mikšić, supsidiar u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, dok je misno slavlje animirao župni zbor “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić.

Na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente, ml., dubovački župnik zahvalio je gospođi Kristini Požar što sa svojim suradnicima tijekom cijele godine vodi brigu oko uređenja kapele.

Proslava svete Ane nastavljena je u nedjelju 29. srpnja misnim slavljem u 10 sati koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., župnik, a pjevanje je animirao PMPZHB “Petar Svačić” iz Karlovca pod ravnanjem karlovačkog bogoslova Lea Langa. Večernju misu iste nedjelje predvodi je dr. Vlado Mikšić koju su pjevanjem animirali članovi KUD Lađevčani iz Lađevca.

Obzirom da u prostorima kapele već 20 godina svoje nastupe vježbaju članovi KUD-a Sveta Ana oni su nakon nedjeljne večernje mise organizirali prigodni program na obližnjem igralištu na kojem su uz domaćine sudjelovali KUD Lađevčani i HKD Slavonija iz Jakšića u Požeško – slavonskoj županiji, te francuski zbor “Canto Mi” iz Rennesa, koji se nalazi na turneji po Hrvatskoj.

Kaportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest