Uđbinac među zadnjima kojem su građani platili školovanje – Jelić tvrdi da je on prekinuo tu praksu

Ivan Uđbinac

Da je tada on bio gradonačelnik i odlučivao, Damir Jelić (HDZ) ne bi iz gradskog proračuna platio školovanje pročelniku Ivanu Uđbincu.

Doznalo se to na današnjem “Aktualcu”, nakon što je Nikolu Badovinca (SDP) na pitanje o plaćanju Uđbinčeva školovanja ponukao početak školske godine.

– Pa sam se sjetio da je Grad 2006. financirao školovanje Ivana Uđbinca. Obzirom da se radi o novcu građana, koji smo benefit devet godina poslije dobili? Lijepo je čovjeku pomoći, ali nadam se da to nije bilo samo zbog unutarstranačke potrebe, kazao je Badovinac, poručuvši Stjepanu Turkoviću, direktoru Zelenila, da će sljedeći put postaviti pitanje o plaćanju njegovog školovanja pa da se može pripremiti.

Odgovarajući na pitanje o školovanju pročelnika, Jelić je podsjetio da je 2006. bio dogradonačelnik za društvene djelatnosti pa i nije snosio odgovornost gradonačelnika.

– Od 2007., kada sam preuzeo odgovornost služenja građanima, ni jedna osoba nije školovana o trošku građana. Jasan je moj stav: postoji časnost služenja u gradskoj upravi i oni koji tu rade ipak imaju primanja za razliku od onih građana koji imaju niža ili ih nemaju pa su korisnici socijalnog programa. Dobivao sam kritike kad sam dijelio nagrade onima koji su se istakli u radu, ali to ću nastaviti jer je korektno nagraditi one koji se istakli. A što je učinio pročelnik, da li se isplatilo? Ja da sam bio gradonačelnik, ne bih išao tim putem, a ako je pročelnik 4-5 puta na natječajima biran, jasno da je zaslužio to biti. Temeljno je “skretanje” prema gradonačelniku i pregršt kontakta s ljudima “jedan na jedan”. S druge strane, ma kako se mi čuvali oblika oholosti u političkom svijetu i mislili da smo demokratični, mnogi pročelnici ne posežu za iznašanjem mišljenja koje je korektnije od moga u stresnim situacija, a onda Uđbinac spašava i kaže kralju da je gol, rekao je Jelić, napomenuvši da su to dvije temeljne značajke zbog kojih i jest pročelnik Ureda gradonačelnika.

Badovinac je izjavio kako mu je drago što Jelić ima drugačije mišljenje o plaćanju školovanja od njegovog prethodnika, ali i da mu se ne sviđa kad politika sufinancira školovanje i zapošljava.

– Pročelnik se bira kako se bira, politika mora biti opreznija. Ja nisam vidio neki plus; vrijeme će pokazati da li Vi griješite ili ja. Ja mislim – Vi, zaključio je Badovinac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest