Predstavljena nova knjiga Mije Laića: Dokument vremena u kojem je predočen pogled autora na događaje

– Knjiga koju držite pred sobom je dokument vremena u kojem je predočen pogled autora na događaje u kojima je osobno sudjelovao i u kojima je naš grad proživljavao neke od vjerojatno najtežih dana u svojoj povijesti. Autor odlično predočava atmosferu i probleme s kojima se vodstvo grada susreće u nesvakidašnjim situacijama u kojima je potrebna brza reakcija i još brža odluka. U kaosu uništavanja hrvatskih sela i rubnih dijelova grada, svakonoćnog bombardiranja, petokolonaša, osnivanja postrojbi HV-a, izbjeglica, prognanika, osobnih tragedija, pojedinačnih političkih ambicija, stranih i domaćih novinara, lešinara rata i gospodara rata, stranih i domaćih mutikaša, bilo je potrebno učiniti da grad funkcionira i da se omogući koliko-toliko normalan život onima koji su izgubili svoje bližnje, svoje kuće i imovinu, kao i onima koje će to zlo tek zadesiti. Sva ta događanja opisana su u knjizi očima autora, a čitatelju je pojašnjen slijed događanja i donošenja odluka. Siguran sam da ima i drugačijih doživljaja vremena Domovinskog rata nego što je ovaj koji je predočio gospodin Mijo Laić, ali u svakom slučaju, svi oni koji su u ratu učestvovali ovu će knjigu pročitati u jednom dahu, a drugi, koji su bili premladi, osjetit će atmosferu i užas koji su njihovi sugrađani proživjeli, kako bi znali cijeniti ostvaren – rekao je Tihomir Brckan.

O AUTORU

Mijo Laić rođen je u Donjem Pokupju pokraj Karlovca 7. travnja 1932. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu (1957.) te stekao titulu magistra znanosti 1980.

Jedan je od osnivača političke stranke Hrvatske demokratske zajednice u Karlovcu i prvi predsjednik Općinskog odbora HDZ-a. Bio je vršitelj brojnih političkih funkcija u razdoblju od travnja 1991. do listopada 1993. kada se vraća na posao u “Croatia” osiguranje. U tom razdoblju bio je član Društveno-političkog vijeća Sabora Republike Hrvatske u prvom mandatu, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Karlovac od 1. travnja 1991., predsjednik Kriznog štaba Općine Karlovac, koordinator za civilna pitanja u sektoru Sjever za odnose s UNPROFOR-om i dr. Od 1995. pa do umirovljenja 2001. direktor je podružnice osiguranja “Zagreb” d.d. u Karlovcu. Dugogodišnji je aktivni član Matice hrvatske. Nakon odlaska s funkcija marginaliziran u političkom životu Karlovca. O Domovinskom ratu u Karlovcu objavio je 1999. knjigu “Obranjen Karlovac – obranjena Hrvatska – djelovanje Kriznog štaba općine Karlovac 1991. – 1992.”.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest