U 86. godini preminuo je Stjepan Brckan, dugogodišnji direktor tvornice kože i obuće “Josip Kraš” iz Karlovca

Posljednji ispraćaj Stjepana Brckana biti će u srijedu, 16. kolovoza 2017. u 17,30 sati iz mrtvačnice na novom groblju Jamadol u Karlovcu.

Inženjer Stjepan Brckan rođen je 10. studenoga 1931. u mjestu Ščepanje, Breznički Hum u Hrvatskom Zagorju. Godine 1967. diplomirao je na Višoj tehničkoj obućarskoj školi u Zagrebu. Radni odnos započeo je 1950. godine u tvornici obuće “Josip Kraš” u Karlovcu, prvo kao radnik, potom poslovođa te rukovoditelj proizvodnje obuće. Tehnički direktor obućare bio je od 1967. do 1973. godine. Generalni direktor tvornice “Josip Kraš”, kasnio KIO je 14. godine, od 1974. do 1988. godine. Za to vrijeme tvornica se udružila s kožarom “Ivo Marinković” te proširila proizvodnju obuće u Gornje Pokuplje, Bogovićevu 6 na Baniji i Krnjak te uvela nove tehnologije proizvodnje. Godine 1975. “Josip Kraš” prihvaća ponudu svjetski poznatog proizvođača sportske opreme “Adidas” it SR Njemačke da uvede sportsku obuću po njihovoj licenciji i standardima.

Za njegova mandata tvornica koja je zapošljavala i do 2.800 radnika te aktivno sudjelovala, pomagala, niz društveno – kulturno – sportskih aktivnosti u gradu Karlovcu.

Predsjednik Rukometnog kluba Dubovac Stjepan Brckan je bio od 1981. do 1982. godine. Za njegova mandata na čelu Dubovca klupske prostorije u Marmontovoj aleji u potpunosti su uređene a klub je proglašen i za najbolji sportski kolektiv godine. Za to vrijeme je klub ojačao financijski i znatno organizacijski. Angažirao je gotovo sav menadžment tvornice u Upravu kluba a nakon njegova odlaska, na njegov prijedlog, uspješan predsjednik kluba bio je njegov osobni prijatelj i poslovni suradnik Vaso Davidović. U jednom razdoblju klub je nosio ime RK Dubovac KIO.

Za svoj rad je, prvenstveno kao gospodarstvenika, dobio mnoga priznanja i nagrade kao i Nagradu Grada Karlovca kao najviše priznanje koje se dodjeljuje građanima koji su ostavili značajan trag u javnom životu grada.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest