Osim otrovnih biljaka šume kriju i otrovne gljive. Sezona je u punom jeku, a iskusni gljivari upozoravaju ako niste 100 posto sigurni nemojte brati
Jučer se na Velebitu otrovao planinar iz inozemstva. Greškom je
pojeo jesenski mrazovac, zamijenivši ga s jestivim medvjeđim
lukom. Vrlo brzo nakon što je počeo pokazivati simptome trovanja
mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu pozvan je HGSS i Hitna
helikopterska medicinska služba. U riječki KBC doveden je u lošem
stanju, ali na vrijeme.
“Često, ne samo kod branja gljiva i kod biljki, može se dogoditi
da te biljke budu otrovnice, samim tip imli smo nedavno, jučer na
Velebitu trovanja, jesenskim mrazovcem, to je zaista bila jedna
akcija jer je bilo potrebno čim prije hospitalizirati
unesrećenog, zbog čega smo pozvali helikopter Hitnehelikopterske
medicinske službe i osoba je bila brzo hospitalizirana”, rekao je
Marko Rakovac, izvršni pročelnik HGSS.
Unatoč lošem vremenu šume su pune berača. Navike odlaska u šumu i
branja gljiva stječu se od malih nogu. Ove godine gljive su
uranile, a ima ih nikad više, pa su gljivari zadovoljni. Ali
napominju – nemojte ih brati ako niste sigurni.
“Čovjek kad je sto posto siguran, ne smije biti sto posto
siguran”, kaže Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološko
gljivarskog saveza.
“Opreza nikad dosta, ostavi gljivu ako nisi milijun posto
siguran. Tu sto posto treba još provjera – samo nijanse su u
pitanju”, smatra Ljubica Herak, osnivačica Gljivarskog društva
Krasnica iz Krapine.
Na primjeru sunčanice koja je jestiva i ukusna gljiva, stručnjaci
nam objašnjavaju da postoje i njezine otrovne dvojnice. Kako bi
ih se izbjeglo, savjet zlata vrijedan iskusnih gljivara je
obavezno brati u šumi, na livadama češće rastu otrovnice.
“Sunčanica inače ima tu morfološku karakteristiku što svi uvijek
paze da se taj vjenčić na njoj šeta. Jako je prepoznatljiva i
raste po šumama i ako njoj se boja mesa mijenja u crvenkastu –
onda nećete imati mogućnost da ju zamijenite s nekakvom
otrovnom”, kaže Bartolić.
Sigurnije je izbjegavati mlade sunčanice jer su tada slične
otrovnima. Unatoč savjetima iskusnih da se gljive ne bere, a
kamoli konzumira ako niste sigurni otrovanja se događaju.
Simptomi ovise o vrsti gljiva.
“Želučani problemi, mučnina, bolovi u trbuhu, vrtoglavica. Kad se
to pojavi pola sata nakon konzumiranja, a može se pojaviti i
kasnije obavezno zvati hitnu medicinsku pomoć jer najvjerojatnije
se radi o toksičnom djelovanju gljiva”, kaže Ivana Portolan
Pajić, načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu
Ministarstva zdravstva.
Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom, šale se gljivari ali
dodaju ima i ljekovitih.
“Ova gljiva, takozvana brezova guba ili Piptoporus betulinus,
djeluje protiv virusa i vrlo je ljekovita. Lako se nađe –
parazitira isključivo na brezi, vrijedi ju imati na umu kao
izuzetno ljekovitu gljivu”, rekao je Marijan Sekulić, član
Gljivarskog društva Kneginja iz Siska.
Bile ljekovite ili ne gurmanima su najdraže one ukusne. Kako bi
ostale u lijepom pamćenju, prije branja i konzumacije gljiva
dobro promisliti, ubrati samo poznate.