cijene divljaju

Jedemo najskuplji maslac u Europi. Slastičari u problemu, građani bijesni: ‘Sramota za Hrvatsku’

Jedemo najskuplji maslac u Europi. Slastičari u problemu, građani bijesni: 'Sramota za Hrvatsku'

Posljednjih mjeseci cijena maslaca diljem Europu na rekordno su visokim razinama.

Na godišnjoj razini cijena mu je skočila čak 68 posto, a stručnjaci uvjeravaju da će nastaviti rasti. Zalihe u Europi su na povijesno niskim razinama. Zbog cijene, sve ga manje koriste i slastičari koji iz ponude postupno izbacuju kolače koji sadrže maslac.

Godišnja potrošnja maslaca u Hrvatskoj je oko osam tisuća tona, od čega uvozimo oko pet tisuća.
‘Sramota za Hrvatsku’

Pitali smo građane što misle o cijenama. “Sve je poskupjelo, pa tako i maslac. Maslac je jedan od top proizvoda koji su najviše poskupjeli”, govori Zagrepčanka Tamara. Njezina sugrađanka Mira govori: “Sramota za Hrvatsku, za hrvatsko mlijekarstvo koje najmanje dobiva od te skupoće, tu najviše profitiraju trgovine. Mislim da to nije u redu i da bi se tome trebalo stati na kraj.”

“Mislim da je nije opravdano podizanje cijena, da se ne može pravdati troškovima. Jednostavno se hvata dok se može”, govori Jasna iz Zagreba.

Slastičari također upozoravaju na rast cijena. “Maslacu još uvijek raste cijena i ne znam gdje će stati. Mislim da je već više od 130 posto, po mojim izračunima kako sam kupovao. Cijena maslaca je uvijek bila veća od cijene margarina ili zamjenskog maslaca koji je pola pola s margarinom”, objašnjava Darko Židak, vlasnik slastičarnice u Sesvetama.

“Kad nema zaliha, a Europa sada nema zaliha, kao ni mi u Hrvatskoj, onda je potražnja uvijek veća od ponude i cijene naravno rastu”, pojasnio je Branko Bobetić, direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest