7 DANA NA 4 RIJEKE

Zaslužili su! Naši sportaši su među najvećim promotorima Hrvatske, zato ih treba stipendirati i nagraditi

Svaki uspjeh sportašica i sportaša ogromna je promocija Hrvatske u svijetu. Takav učinak ne može dostići nijedna plaćena promotivna kampanja

Svaki uspjeh sportašica i sportaša ogromna je promocija Hrvatske u svijetu. Takav učinak ne može dostići nijedna plaćena promotivna kampanja. Zato i jesu hrvatski sportaši najbolji ambasadori naše zemlje. To jasno pokazuju i podaci pretraživanja Hrvatske na Googleu, kada se takav uspjeh dogodi, broj objava na društvenim mrežama bude velik.

NAGRADE OSVAJAČIMA MEDALJA Na sreću, Vlada RH prepoznala je što sportaši čine za Hrvatsku. Gotovo milijun eura dodijeliti će se osvajačima medalja s ovih Olimpijskih igara. Uoči početka Olimpijskih i Paraolimpijskih igara donijet je Pravilnik kojim su povećane državne nagrade za vrhunska sportska postignuća za 50 posto. To je drugo povećanje ovih nagrada u mandatu ove Vlade, 2017. su ih povećali 100 posto, a sada još 50 posto. Tako su osvajači medalja u Parizu dobili 41.000 eura za zlato (dosad je bilo 27.650), 26.000 za srebro (dosad je bilo 17.300) i 18.000 za broncu (dosad je bilo 12.250).

SUBVENCIJE ZA SPORTAŠE Također, vrhunski sportaši imaju mogućnost i za subvenciju školovanja za što je godišnje osigurano oko 200.000 eura. Uvedene su i nacionalne stipendije za vrhunske sportaše, naknada za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i trajna naknada za trenere na koju su do tada pravo imali samo sportaši.

SPORTSKE MIROVINE Jednako tako, Hrvatska ima i institut trajnih naknada, takozvanih sportskih mirovina, za koje se ukupno godišnje izdvaja 4 milijuna eura. Hrvatska je jedna od rijetkih država svijeta u kojoj sportaši i treneri koji su osvojili medalje na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih te sportaši koji su osvojili medalje na svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih, ostvaruju i pravo na trajnu novčanu naknadu. Sportaši to pravo ostvaruju od 45., a treneri od 55. godine života te naknada iznosi od 100 do 40 posto prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, ovisno o osvojenoj medalji i natjecanju. Trenutačno ovo pravo ostvaruje 230 sportaša, a Ministarstvo turizma i sporta godišnje za navedenu naknadu izdvaja oko 4 milijuna eura.

Kroz krovna udruženja (Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih te nacionalne sportske saveze) osigurani su uvjeti, kako za treninge i pripreme i za natjecanja hrvatskih sportaša, a izdvajanja za krovna udruženja povećana su trostruko.

KOLEKTIVNI SPORTOVI Radi se i na tome kako spriječiti urušavanje kolektivnog sporta čiji je glavni razlog siromašenje klubova koji niti su u stanju dobro plaćati svoje trenere, osobito one koji rade s mladima, a niti mogu zadržati talentirane pojedince da im prerano ne odu u inozemstvo? Tradicija momčadskih sportova u Hrvatskoj je duga. Stoga se sustavno radi na promociji momčadskih sportova. Naime, kroz HOO su povećana izdavanja i za momčadske sportove. Županijske sportske zajednice izravno se sufinanciraju kroz opremu i trenere djece i mladih do 18 godina.

MEĐUNARODNA NATJECANJA Putem natječaja te izravnim financiranjem iz državnog proračuna uložena su 43 milijuna eura u 140 velikih međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj, a od toga je samo u 2024. godini osigurano 13,5 milijuna eura. U sljedećoj godini održavaju se dva svjetska prvenstva, rukometno i hrvačko, koja su podržana s ukupno 11 milijuna eura. Ove godine osigurano je i milijun eura za domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara koje će se 2028. održati u Splitu.

U programe lokalnog sporta osigurano je gotovo 14 milijuna eura. Tim se programima omogućilo bavljenje sportom za više od 430.000 građana te je 30.000 djece naučilo plivati. Godine 2016. proračun za sport bio je 28 milijuna eura, a danas on iznosi 120 milijuna eura.

LOKALNA ZAJEDNICA Županijskim zajednicama je, svakako, važna suradnja s nadležnim tijelima Karlovačke županije te Odjelom za školstvo i sport. Suradnja s HOO je također vrlo bitna jer preko dva programa „Aktivne zajednice“ i „Od športske škole od olimpijskih igara“ ostvaruju sredstva za izgradnju igrališta, kupovinu opreme, prijevoznih sredstava i ostalih pomagala potrebnim za razvoj sporta. Isto tako, suradnja s Ministarstvom turizma i sporta (MINTS) je od važnosti jer će značajna sredstva biti putem natječaja preusmjerena iz državnog proračuna županijskim zajednicama.

U proteklih četiri godine ZŠKŽ je povukla 73.900 eura od HOO te s vlastitim sredstvima i sredstvima lokalnih zajednica ta je iznos završio na više od 200.000 eura. Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je program financiranja opreme i trenera koji rade s mlađim kategorijama sportaša (do 18 godina). Za Karlovačku županiju je za ovu godinu osigurano dodatno financiranje u iznosu od 210.000 eura, što ima za cilj povećati masovnost i kvalitetu kod najmlađih dobnih kategorija sportaša u svim sportovima.

U razvojnoj strategiji ZŠKŽ je povećati kvadraturu sportskih borilišta, dvorana i ostalih sadržaja na veći nivo nego što je to danas. Za ovu godinu Karlovačka županija je osigurala 305 tisuća eura za sport, s naznakom da će ga povećat na 320 tisuća. To je skoro 50 posto više u odnosu na četiri godine ranije kad se raspolagalo sa 165 tisuća eura. Planiraju izgradnju dvorana u Generalskom Stolu, Dugoj Resi, Cetingradu, Lasinji, Bariloviću te Oštarijama u Josipdolu. Ove investicije vrijedne su oko 30 milijuna eura, a veći dio osiguran je iz Europskih fondova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest