AGLOMERACIJA

Mandić odgovara na prozivke: Aglomeracija diže kvalitetu života, Zvijezda se obnavlja, svi će objekti biti vraćeni u prvobitno stanje

“Ovo je polustoljetni projekt koji će omogućiti kvalitetniji život i potpuno obnovljenu komunalnu infrastrukturu. Rekonstruira se više od 50 kilometara vodoopskrbe i više od 70 kilometara kanalizacije. Svima nam je jasno da je sve što je bilo u protekle dvije i pol godine bilo jako zahtjevno. Ovog projekta ne bi bilo tu gdje jest bez strpljenja građana, a tamo gdje će se provesti će podignuti kvalitetu života. Ne samo da je projekt uspješan, nego se pokazalo i da ima smisla”, poručio je u srijedu u Karlovcu gradonačelnik Damir Mandić na tiskovnoj konferenciji tvrtke Vodovod i kanalizacija o tijeku provedbe njihovog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” koji se financira uglavnom iz fondova Europske unije, a čija je ukupna novčana vrijednost veća od 67 milijuna eura.

Pomoćnik voditelja projekta Josip Brajdić je naveo da se “kraj projekta nazire i polako i uspješno privodi kraju”.

– Provodi se realizacijom 13 ugovora, a ukupno je šest ugovora o radovima, pet o uslugama i dva ugovora o nabavi robe. Uspješno su završena dva ugovora o nabavi robe, a odnose se na nabavku posebnih kamiona te laboratorijske opreme, ugovor koji se odnosi na radova na području Turnja i Kamenskog te ugovor za radove koji se odnosi na izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja. Na dva ugovora koji se odnose na radove ishođeno je ukupno sedam građevinskih dozvola. Na ugovoru broj 5, koji nije završen, ishođena je još jedna uporabna dozvola. Imamo 35 građevinskih i uporabnih dozvola, a ishodili smo osam ukupno. Zadnju smo dobili za uređaj za solarno sušenje mulja koji je dobio uporabnu dozvolu – rekao je Brajdić.

Osvrnuo se na tijek radova po ugovorima 2, 3, 4 i 5.

Ugovor 2 se odnosi na Hrnetić i Drežnik, a Brajdić je rekao da su na Hrnetiću radovi završeni 95 posto zbog “neočekivane kolizije s plinovodom”.

– Zbog toga smo morali raditi izmjene i dopune projekta, što je iziskivalo vrijeme. To će biti vrlo skoro završeno. Na Drežniku su 95 posto završeni radovi na vodnokomunalnoj infrastrukturi, a radovi na uređenju prometnice, oborinske odvodnje i DTK instalacija preostaju. Tamo je također bilo kolizija s plinovodima i imovinsko-pravnih problema koje smo rješavali. Radovi su krenuli punim ritmom – izvijestio je Brajdić.

Nastavio je da se ugovor 3 odnosi na Gornju Švarču i na Gornje Mrzlo Polje te da su na Gornjoj Švarči radovi završeni, a u Gornjem Mrzlom Polju usporeniji jer se naišlo na stijenu.

Ugovor 4 se odnosi na radove u Zvijezdi, Gornjem Mekušju i na Maloj Švarči.

– Na Maloj Švarči se radovi odvijaju jako dobro, završeni su 99 posto i sada traju radovi u koje ulaže Grad Karlovac. Na Gornjem Mekušju je isto završeno 95 posto radova na vodnokomunalnoj infrastrukturi. Pri kraju su radovi na uređenju prometnice i to očekujemo najkasnije do proljeća – kazao je Brajdić.

Ustvrdio je da u Zvijezdi “radovi idu dosta dobro svojim tijekom”.

– Popločen je dio Radićeve ulice, a radi se i u bočnim. Imali smo dosta nepredviđenih situacija, najviše što se tiče arheoloških radova, ali i probleme zbog dotrajalosti objekata. Pojavila su se i neka oštećenja, no to se sve rješava u skladu s pravilima struke. Negdje su radovi u zastoju jer je opasno izvoditi radove uz neke objekte, primjerice uz Veliku vojarnu koja je uistinu u lošem stanju. Predviđeni su radovi u Bencetićevoj i Gambonovoj te na u Jonkeovoj i Draškovićevoj. Utoliko smo išli na izmjene i dopune projekta ne bi li se na najmanju mjeru smanjio utjecaj radova na objekte. Razmišlja se još o nekim tehničkim rješenjima. Zbog toga se sve malo otegnulo, no radovi će se nastaviti – rekao je Brajdić.

Ugovor 5 se odnosi na Donju Švarču, Jamadol i dio Duge Rese.

– Na Jamadolu su radovi 99 posto gotovi. Tamo je dobivena uporabna dozvola za prometnicu od groblja prema streljani. Na Donjoj Švarči je povučen prvi sloj asfalta. Vrše se pripreme za završni sloj. Izvođač je najavio asfaltiranje sljedećeg tjedna. U Račićevoj i Jakšićima su radovi na vodnokomunalnoj infrastrukturi gotovi 99 posto, a preostalo je izvođenje jednog propusta i preostali su radovi u što ulaže Grad Karlovac. U Račićevoj ima izazova jer se mijenja niveleta prometnica i treba uskladiti ulaz s novim tehničkim rješenjem i ima izazova oko oborinske odvodnje kuća i ulice. Očekuje se da će ti radovi biti gotovi krajem ove godine – izvijestio je Brajdić.

Mandić je dodao da su izvođači “poprilično nezadovoljni” zbog cijena i da se nada da će se izbjeći sporovi.

– Zvijezda sa svim problemima se obnavlja. Moj ured je otvoren u svakom trenutku, no očekujem argumentiranu raspravu. Pojedine obnove objekata trebaju pričekati kraj radova. Grad će učiniti sve da zaštiti svoj proračun i građane, a to očekujem i od Vodovoda i kanalizacije. Učinit ćemo sve da se objekti vrate u prvobitno stanje. Neke uporabne dozvole su dobivene, a neke će se dobiti uskoro – kazao je Mandić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest