Aktualna problematika

U Gradskoj knjižnici o migracijama i integraciji učenicima predavala novinarka Barbara Matejčić

Organizator je Pridruženi američki prostor Karlovac

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” i u organizaciji Pridruženog američkog prostora Karlovac u petak je učenicima karlovačkih srednjih škola interaktivna predavanja “Svijet oko nas” o problematici migracija i integracija održala nagrađivana novinarka Barbara Matejčić.

Iznijela je stogodišnju povijest migracija u Hrvatsku, odnosno iz Hrvatske, što iz ekonomskih, što iz političkih razloga, odnosno objasnila što je dobrovoljna migracija, a što izbjeglištvo. Navela je i da je 2015. godine Njemačka otvorila tržište rada zbog čega su mnogi otišli, a počeli smo i uvoziti radnu snagu, kao i da je od 2004. do danas azil zatražilo tek oko 1.100 stranaca, i to najviše onih iz Sirije, Iraka i Afganistana.

– Unatoč tom malom broju, od toga se radi politički problem – navela je i dodala da ne raspolaže podatkom koliko je tih stranaca ostalo živjeti u Hrvatskoj.

Ujedno, u Hrvatskoj je veći broj ukrajinskih izbjeglica zbog ruske agresije na tu zemlju.

– Svatko od nas u obitelji, odnosno u povijesti svoje obitelji može pronaći migranta i izbjeglicu – napomenula je B. Matejčić, a učenici u raspravi i jesu iznosili takva iskustva iz svojih obitelji, odnosno sa strancima u Hrvatskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest