Nagrađeni najbolji

Zaključeni 33. Dani hrvatskog filma koji su se od četvrtka odvili u Kinu “Edison” – glavna nagrada filmu “Niska trava” autora Davida Gaše

Ovo je prvi put da se smotra održala izvan Zagreba

„Upečatljiv autorski stil mladog redatelja prikazuje susjedsku zajednicu u kojoj se možemo prepoznati i gdje se dječja igra skrivača provlači kao glavna pripovjedna nit. Neobičan, zaigran, apsurdno smiješan i granično nelagodan, ‘Niska trava’ je kratkometražni film za višekratno gledanje“, iznijela je u nedjelju u Karlovcu obrazloženje velikog stručnog žirija za to da se dodijeli nagrada Grand prix na 33. Danima hrvatskog filma tom ostvarenju Davida Gaše članica tog povjerenstva Ana Bulajić Črček.

Isti autor je dobitnik i Nagrade “Jelena Rajković” koju Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata dodjeljuje redateljima do 30 godina starosti. Gašo je rekao da nije očekivao glavnu nagradu i da je ove godine prikazan velik broj odličnih filmova, a prikazano je 124, od toga 39 u natjecateljskoj konkurenciji. Osim A. Bulajić Črček, veliki stručni žiri su činili Ivana Marinić Kragić, Jan Klemsche, Nino Kovačić i Barbara Nola.

Podjelom nagrada zaključena je smotra koja se po prvi puta odvijala izvan Zagreba, a organizacija je povjerena Kinu “Edison”.

Tin Ostrošić je nagrađen za fotografiju na filmu “Niska trava”, a Borna Maksan za glazbu.

Autorici animiranog filma “Obiteljski portreti” Lei Vidaković je pripala nagrada za najbolju režiju, a grupa autora koja je stvarala to djelo je nagrađena za doprinos scenografiji.

Kanski pobjednik “Čovjek koji nije mogao šutjeti” je dobio dvije nagrade – za scenarij Nebojši Slijepčeviću i za glumu Goranu Bogdanu. Glumac Paško Vukasović je također nagrađen, i to za ulogu u filmu “Čopor” Marka Jukića.

Nagradu za najbolju montažu dobila je Ivana Pečinlić koja je bila angažirana na filmu “Moj trener” redatelja Tomislava Šobana. Sofie Birch je dobila nagradu za oblikovanje zvuka animiranog filma Sunčane Brkulj “Leptir”.

Film “Žarko, razmazit ćeš dijete” autora Milivoja i Veljka Popovića je dobitnik Nagrade “Zlatna uljanica” Glasa koncila.

Nagradu publike dobio je film redatelja Silvestra Kolbasa “Naša djeca” – prosječna ocjena je 4,89.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest