“Trnovi” na Muljavi proslavili 25-tu obljetnicu

Specijalna pričuvna policijska postrojba Trn PU karlovačke proslavila je 25. obljetnicu postojanja u Lovačkom domu Muljavi (Vojnić – Petrova Gora). Osnovana 17. rujna 1991. godine u zgradi policijske Akademije Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, po naredni tadašnjeg zamjenika ministra MUP-a Ivana Jarnjaka. Od ukupno 100 mobiliziranih, kroz 15 dana obuke, 28 je otpalo, te ih se 72 ih se vratilo u Karlovac 3. listopada 1991. godine. Istu tu noć su po zadatku popunili položaje u Lasinji. Mobilizirano je još 10-ak ljudi po dolasku u grad Karlovac. Na dan napada na Karlovac vratili su se u grad i do kraja godine, kada je nastupilo primirje, obavljali su zadaće na prvoj liniji fronte, oslobodili sve vojarne u gradu. Imali su sedam ranjenih i jedan poginuli (Đoni Polović). U veljači je dio postrojbe demobiliziran, a jedan vod (33 borca) pridružen je jedinici “Grom” koja je do Oluje prošla sva ratišta u Republici Hrvatskoj.

– Mi nismo bili mobilizirani, dobrovoljno smo se javili u postrojbu, a informacija je išla od usta do usta. Tražili su sportaše za prijem u postrojbu – objašnjava fotoreporter Denis Stošić, jedan od dragovoljaca i sudionika ovog skupa.

Pored 40 članova pričuvne postrojbe Trn (od 47 ukupno nazočnih) i njihovog ratnog zapovjednika Želimira – Žige Feitla, na svečanost u Muljavu došao je i ratni ministar Ivan Jarnjak, te ratni zapovjednici postrojbe “Grom” Zdenko Vaško i Dražen Perković, zapovjednik MIG-ova prof. Branimir Kuleš, te načelnik općine Vojnić Nebojša Andrić.

KAportal.hr/foto D. Stošić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest