UMJESTO REKORDA - KORONAKRIZA

Drago Mataković, vlasnik kampa Slapić: “Ovogodišnju sezonu može spasiti samo otvaranje granica i povratak dosadašnjih vjernih gostiju”

Nama je važno da nam je kamp pun gostiju, badave nam 5 zvjezdica kad je kamp prazan.

Zvuk bagera u višestruko nagrađivanom auto kampu Slapić u Mrežničkom Brigu privukao nas je u potrazi za nekom pozitivnom viješću u ovo doba korone kad nažalost svi pomalo strepimo pitajući se što nam nosi budućnost kako u zdravstvenom tako i u ekonomskom smislu. 

– Nakon što smo prošle godine izgradili bazen, ostalo nam je nešto zemlje od iskopa pa smo to odlučili poravnati, a jedina važna pozitivna vijest ovih dana je da je čovjek zdrav. Svaki dan pratimo vijesti i mjere nacionalnog Stožera, no ako se ograničenja i ukinu teško je očekivati da ćemo odmah imati puno gostiju, jer ljudi se i boje. Inozemnih gostiju sumnjam da će biti ovo ljeto, a ukoliko se mjere ublaže možda bude domaćih izletnika i kupača, ali je pitanje i pod kojim uvjetima će moći raditi restoranski dio kampa. Možda ćemo za mjesec dana znati više, ispričao je za KAportal Drago Mataković, vlasnik kampa Slapić koji je za razliku od nekih proteklih proljeća kada su u njemu već bili prvi gosti, zbog korona krize trenutno potpuno prazan. 

Obzirom da u kampu boravi oko 90 posto inozemnih gostiju, ovogodišnju sezonu može spasiti samo otvaranje granica i povratak dosadašnjih vjernih gostiju. Kamp Slapić ima 8 stalno zaposlenih radnika i stalne sezonce. Za sada za stalno zaposlene, obzirom da se kamp i inače otvara početkom travnja, vlasnici kampa nisu tražili potpore države za plaće. 

– Potpore za plaće zatražit ćemo za mjesec travanj, iako smo mogli od početka krize podijeliti otkaze, nismo to željeli učiniti, jer nam je žao ljudi. Za sada nam je najvažnije sačuvati zdravlje i uspjeti prebroditi ovu krizu bez otkaza, napominje Drago te pojašnjava kako za kamp Slapić nisu podnijeli ni zahtjev za dodjelu 5. zvjezdice, jer uz bazen koji su izgradili prošle godine, potrebno je ispuniti još ponešto, poput animacija za djecu i odrasle i slično.

– Za sada nam to nije potrebno. Nama je važno da nam je kamp pun gostiju, badave nam 5 zvjezdica kad je kamp prazan. To bi nam u slučaju da i imamo 5 zvjezdica u ovoj situaciji samo dodatno opteretilo poslovanje, zaključuje Mataković.

Podsjetimo, prošla godina također je jako loše počela, prvo su kamp Slapić pogodile poplave, a zatim blato u Mrežnici koje se danima nije povlačilo, ali kad se sve smirilo, sezona je uspješno odrađena i kamp Slapić usprkos svih nedaća godinu je uspio završiti pozitivnim rezultatom. 

Već nekoliko godina vrijedna obitelj Mataković pokušava proširiti poslovanje otvaranjem još jednog kampa u Saborskom koji bi trebao u konačnici biti iste veličine kao i Slapić i imati sto smještajnih jedinica, a za ovu godinu planirali su njegovo otvorenje. 

– Kamp u Saborskom sigurno neće biti otvoren ove godine, a pitanje je da li ćemo ga uspjeti završiti i otvoriti i dogodine. To je velika investicija koju smo financirali iz poslovanja kampa Slapić i koja nas trenutno zapravo opterećuje, jer novac smo uložili, a sada nema ništa od toga, a veliko je pitanje kako će sezona proći ovdje u kampu. Da smo znali da će doći do ovakve situacije, ne bismo ni krenuli u tu investiciju u Saborskom, rekao nam je Drago te dodaje kako je u Saborskom napravljena recepcija, sanitarni prostori, potrebno je još doraditi vanjsku infrastrukturu, odnosno prva faza izgradnje dovedena je do nekih 70 posto završenosti.  

No ovakve stvari poput globalne pandemije, ipak je nemoguće planirati. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest