KORONAKRIZA

Ima li država u praksi dvostruka mjerila? Što restorani ne mogu, u pekarnicama prolazi ispod radara

Da je riječ o testu ljubaznosti, sve bi ga pekarnice položile s čistom peticom

”Ne može jedna osoba naplaćivati i primati narudžbu i izdavati
hranu. A ako jest jedna osoba, onda svaki put nakon što primi
novac treba dezinficirati ruke i tek onda izdati hranu”,
naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Krunoslav Capak. No u stvarnom životu to tako baš i ne ide.

Provjerili smo kako stvari stoje u nekoliko zagrebačkih
pekarnica. Za početak svijetao primjer s Trešnjevke. Pleksiglas
između kupaca i prodavača. Posebna rukavica koja ide na rukavice
u slučaju da se diraju proizvodi. No sa skidanjem i navlačenjem
rukavica lako se smesti pa je prodavačica već na drugom proizvodu
zaboravila staviti posebnu prozirnu rukavicu.

U drugoj pekarnici sve se radi golim rukama, bez rukavica, no
treba reći i da je nakon nas, brzinski, ali ipak, prodavačica
dezinficirala ruke prije sljedećeg kupca.

U sljedećoj pekarnici, možda i po preporuci Nacionalnog stožera
civilne zaštite da se broj radnika smanji na minimum, radi samo
jedna osoba. No, rukavice nisu nikakva zaštita ako se njima dira
i novac i kruh.

Na drugom kraju grada, druga pekarnica i druga pravila. Na jednoj
je ruci rukavica, na drugoj je nema. Dezinficiranja ruku nije
bilo.

U još jednoj pekarnici, u Novom Zagrebu, sve je kao i prije
koronavirusa. Nema ni rukavica, ni maske, ni dezinfekcije, ali
ima kruha.

Slično se događa i u drugim branšama – vidjeli smo i mesara kako
reže šnicle i voćara kako golim rukama slaže voće. Sve to je samo
pokazatelj da neke mjere nisu jasno definirane i da ono zbog čega
su neki zatvoreni kod drugih nije nikakav problem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest