RIBE U KARANTENI

Aquatika zatvorena za posjetitelje, ali o ribama i tehnologiji djelatnici se brinu 24 sata dnevno

Karlovački Slatkovodni akvarij Aquatika zatvoren je za posjetitelje od 17. ožujka, u skladu s mjerama donesenim zbog pandemije koronavirusa. Ipak, iako u akvarij ne mogu posjetitelji, jasno je da je nužno svakodnevno održavanje.

Kako se u akvariju nalaze ribe i ostali živi organizmi koji zahtijevaju neprekinutu brigu, rad je organiziran tako da se djelatnici brinu o ribama i tehnologiji, kao i samom objektu, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, baš kao i prije krizne situacije.

– Djelatnici Službe za stručne i tehničke poslove organizirani su na način da rade u A i B ekipi, smjene se odrađuju tako da djelatnici nemaju međusobne kontakte, a izmjenjuju se ovisno o potrebnoj vrsti poslova koju treba obaviti. Dio radnika radi od kuće, a financijska služba radi na način da se kolegice izmjenjuju u uredu kako ne bi imale međusobnog kontakta. Ostatak radnog vremena rade od kuće, što je poseban izazov kojeg smo kreativno savladali, tako da su telefoni preusmjereni, na mailove se odgovara od kuće, sastanci se obavljaju virtualno, a dio radnog vremena radnici se educiraju na online edukacijama i kreiraju nove sadržaje i ponude, ističe Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica JU Aquatika.

Akvariji su tako i u vrijeme bez posjetitelja uredni i čisti, tehnologija održavana i funkcionalna, a ribe primjereno hranjene i zdrave. Barem zasad, nema ni nestašica hrane ili zaštitne opreme i sve se obavlja bez poteškoća, iako su mogući mali zastoji zbog izvanredne situacije, pogotovo kada su partneri iz inozemstva ili udaljenijih dijelova Hrvatske. 

Jednom kada sve prođe, posjetitelje će dočekati i brojne novosti, a neke od njih možda će zaživjeti još i za trajanja pandemije.

– Tako planiramo i dogovaramo live stream velikog akvarija, a u pripremi je i nova web stranica, kao i brojne kreativne aktivnosti koje želimo ponuditi posjetiteljima u virtualnom i realnom kontaktu. Ovo vrijeme iskorišteno je i za rad na novim legendama, radi se i na edukativnom zidu koji će predstavljati evolucijski put riba, kao i na novim istraživanjima, koja se objavljuju u stručnim i znanstvenim časopisima, kaže ravnateljica, podsjećajući da se online može razgledati i izložba fotografija “Biti ptica”, postavljena upravo na dan donošenja mjera. 

Dakako, nije sve blistavo. Veći dio godišnjih prihoda Aquatika osigurava prodajom ulaznica i suvenira, ugostiteljskim objektom i iznajmljivanjem prostora, a sve to trenutno je stalo. Zato se svi nadaju kako će vrata uskoro biti ponovno otvorena posjetiteljima, kako gradski proračun ne bi bio opterećen dodatnim izdacima. Neke države najavljuju u svibnju popuštanje mjera i, između ostalog, otvaranje muzeja, galerija i lokacija poput akvarija, a Aquatika je, čini se, za to spremna, dogodi li se i u Hrvatskoj.

– Broj posjetitelja je i dosad kontroliran pa s tim nećemo imati problema. Već samo naručili zaštitne pregrade za prodajne punktove, dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava i intenzivno radimo na digitalizaciji svih sadržaja. U tijeku su pripreme za organizaciju rada s ograničenim brojem posjetitelja i održavanjem propisanog razmaka, za što vjerujemo da neće biti problem obzirom da je akvarij objekt zatvorenog tipa s kontrolom ulaza i izlaza. Nadamo se da bolja vremena ipak dolaze, a i da će se ljudi po popuštanju mjera zaželjeti izlazaka bez ograničenja, ali i vikend putovanja Hrvatskom, što nam je uvijek dovodilo velik broj gostiju, kaže Margarita Maruškić Kulaš.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest