PRIJE ROKA

Magistrat u novom, energetski štedljivom ruhu od 5,6 milijuna kuna – povijesna zgrada, stara više od stoljeća, sad u najvišoj kategoriji učinkovitosti

Projekt, započet u listopadu 2018., trebao je biti realiziran u 24 mjeseca, ali i ovaj je, kao i neki drugi sufinancirani iz EU, završen prije roka

– Cilj ovog projekta bio je smanjenje potrošnje energije u zgradi korištenjem mjera energetske učinkovitosti. Provedenim mjerama unaprijeđen je energetski razred građevine s G na A kategoriju, smanjena emisija CO2 za 79 posto i postignuta godišnja energetska ušteda od 174.050 kWh godišnje, ali i poboljšano stanje u lokalnoj zajednici i kvaliteta boravka u zgradi, kazao je na na današnjoj pressici ispred zgrade Gradske uprave Robert Vodopić, voditelj projekta njene energetske obnove.

Stajala je 5,6 milijuna kuna, iz EU je stiglo bespovratnih 2,5, dok je Grad osigurao ostatak, od čega 2,1 milijun kuna kreditom kod HBOR-a, što će ga početi otplaćivati 31. ožujka iduće godine. Na zgradi iz 19. stoljeća je zamijenjena vanjska stolarija, sanirana glavna ulazna vrata, toplinski izolirano pročelje u jednom dijelu, stropovi i vanjski zidovi, zamijenjeni oštećeni dijelovi pokrova kosih krovova, izolirani oni na dvorišnoj dogradnji, uvedena LED rasvjeta, ugrađeni termostatski ventili i sustav prozračivanja s povratom topline pa se prozori više i ne bi trebali otvarati.

Ova je zgrada, podsjetio je gradonačelnik Damir Mandić, tek jedna u nizu energetski obnovljenih javnih zgrada od 2018., a neće biti niti posljednja. Vrijednost svih tih projekata je veća od 30 milijuna kuna, od kojih je Grad uspio većinu dobiti bespovratno pa su 2/3 europskog, a 1/3 gradskog novca.

– Slijedi energetska obnova Mješovite industrijsko-obrtničke škole, sufinancirana također EU sredstvima, i vjerujem da će radovi krenuti nakon 1. svibnja. Vjerujem da će se narednih godina planirane uštede po projektima i ostvarivati; dugoročna su to ulaganja, a dala su i estetski doprinos izgledu grada, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, ponovivši da će svi projekti sufinancirani iz EU, koronakrizi usprkos, biti nastavljen.

Onaj čija realiziacija nije započeta, a u Gradu ga priželjkuju jest obnova tzv. Male zgrade gradske uprave, na Trgu bana Jelačića. Projekt je, po njegovim riječima, u fazi projektiranja, ali realizacija obnove će ovisiti o raspoloživom novcu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest