ČEKAJU BOLJA VREMENA

Poznati dugoreški ugostitelji dijele sudbinu kolega u koronakrizi – planirali graditi hotel, a sad osmišljavaju terasu “pod mjerama”

Ne radimo doma u Zvečaju, proizvodimo gubitke, pitanje je kako će s turizmom biti na jesen, hoće li se virus vratiti i što uopće očekivati i dogodine.

Na obali rijeke Mrežnice u Belavićima, tik do novog mosta, ugostiteljski obrt VAJ promet u vlasništvu obitelji Vukmanić iz Zvečaja, planirao je ove godine krenuti u izgradnju novog turističkog objekta. Atraktivan integralni hotel s četiri zvjezdice imao bi osam soba i dva apartmana, saunu, bazen s pogledom na rijeku Mrežnicu, jednom riječju oaza mira za goste. Prošle jeseni za navedeni projekt ishodili su i građevinsku dozvolu, no zbog nastale situacije izazvane korona virusom, kako doznajemo od Dalibora Vukmanića, od izgradnje novog hotela do daljnjeg neće biti ništa.  

– Za sada smo zbog ove situacije s korona krizom sve odgodili. Ne radimo doma u Zvečaju, proizvodimo gubitke, pitanje je kako će s turizmom biti na jesen, hoće li se virus vratiti i što uopće očekivati i dogodine. Poslovni planovi nažalost više ne vrijede. Kako je riječ o velikoj investiciji za sada nećemo krenuti u izgradnju integralnog hotela u Belavićima. Imamo 16 zaposlenika, nikome nismo dali otkaz, zatražili smo i dobili potpore za plaće za ožujak, travanj i svibanj, ali već u lipnju za plaće će trebati i zaraditi. Naime, nisu trošak poslovanja samo plaće već i niz drugih davanja, a prihodi su nam nula, kaže nam Dalibor Vukmanić te pojašnjava kako im gotovo svaki dan dolaze neki računi i slažu se novi troškovi, stigao im je i račun za naknadu za uređenje voda od Grada Duge Rese. 

– Pripremamo se kako bi od 11. svibnja otvorili terase u “DP” u Zvečaju, ali naravno sa smanjenim kapacitetima, na prednjoj i stražnjoj terasi imamo prostora za nekih 14 stolova. Ako nas posluži vrijeme otvorili bismo i Mrežničku kuću, jer proteklih godina tamo smo cijelo ljeto imali popunjene kapacitete. Imamo neke ideje i planove za nove ponude, možda tijekom lipanja organiziramo dnevni boravak na otvorenom, primjerice smještaj na paletama s dovoljnim razmacima, u svakom slučaju nastojat ćemo će prilagoditi kako bi radili barem i s ovakvim smanjenim kapacitetima, rekao je još Vukmanić.  

Luksuzni hotel na Mrežnici pričekat će bolje dane

Problemi s provalnicima 

U Belavićima u vlasništvu obitelji Vukmanić su dvije zgrade povezane u jednu cjelinu. Jedna izgrađena prije nekoliko godina i druga drvena koja je zapravo stari mlin. U ovom, “Mikinom mlinu”, kako zovu mještani, kameno kolo desetljećima su pokretale vode Mrežnice, a rezultat je bio fino mljeveno brašno za najbolji domaći kruh. Vodeno kolo i dio ostale opreme još su sačuvani i kad jednom prođe ova kriza, Vukmanići planiraju mlin staviti u funkciju kao turističku atrakciju, ali i za potrebe edukacije.  Iako su obje zgrade trenutno prazne i nema se što ukrasti, već u nekoliko navrata – bilo je provala. 

Obijena vrata i razbijeni dio dovratnika zatekli smo i jučer kad smo fotografirali mlin.  Dalibor Vukmanić kaže kako su imali već nekoliko provala. Ranije su provaljivali migranti, a obzirom na neke detalje koje je zapazio, smatra da sad provaljuju maloljetnici ili neka ekipa koja se ovdje čak i drogirala. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest