POPUŠTANJE MJERA

Od sutra otvoren i Gradski muzej Karlovac te vrlo vrijedna izložba Arheološkog muzeja Istre

Nakon što su u skladu s popuštanjem mjera zaštite od pandemije koronavirusa proteklog tjedna otvoreni Muzej Domovinskog rata na Turnju i Galerija Vjekoslav Karas, Gradski muzej Karlovac od utorka bit će otvoren i na svojoj središnjoj lokaciji.

Vrata karlovačkog muzeja otvaraju se u utorak u 9 sati, a osim stalnog postava muzeja, u izložbenom prostoru u potkrovlju može se posjetiti i izložba Arheološkog muzeja Istre “Prapovijest u rukama”, autorica Maje Čuka i Đeni Gobić – Bravar. Ova edukativna izložba pomoću arheoloških nalaza prikazuje vrijeme prapovijesti na području Istre kroz životne teme poput krova nad glavom, odijevanja, prehrane, religije i smrti, sve teme koje su nam i danas veoma bliske. 

Na izložbi je, uz originalne predmete, izloženo i mnoštvo replika originalnih predmeta i idejnih rekonstrukcija te svakodnevni predmeti poput odjeće. Može se vidjeti veoma zanimljiva replika neolitičkog groba s nalazišta Kargadur kod Ližnjana. Ova replika priča posebnu povijesnu priču o grobu koji datira oko 6 700 godina prije sadašnjosti, a u kojem su bile pokopane žena i djevojčica, okrenute jedna prema drugoj. Analiza DNK pokazala je da žena i dijete nisu majka i kći.  Analiza prehrane pokazala je da se dijete hranilo prvenstveno ribom i morskim plodovima, a žena povrćem, voćem i žitaricama te mesom. Razlika u prehrani može biti posljedica osobnog izbora, generalne razlike u prehrani između djece i odraslih, ali i razlike u društvenom statusu.

Muzej i izložba će za posjetitelje biti otvoreni od utorka do petka od 9:00 – 16:00 sati i subotom od 10.00 do 16.00 sati. Sve posjetitelje moli se da se pridržavaju pravila obilaska koja podrazumijevaju da prilikom ulaska u muzej dezinficiraju ruke, preuzmu zaštitne rukavice i navlake za cipele te da poštuju razmak od 2 metra.

Izložba “Prapovijest u rukama” realizirana je sredstvima Grada Karlovca i ostaje otvorena do 31. kolovoza 2020. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest