KAretrovizor: AIDS u Krnjaku i “adekvatne mjere” protiv onih koji su širili glasine

U Hrvatskoj je incidencija HIV-a više nego dvostruko rjeđa negoli na razini EU, a Karlovačka županija je pak ispod državnog prosjeka. Drugim riječima, AIDS kao zarazna bolest koja je sijala paniku podjednako u najrazvijenijim i najsiromašnijim državama, kosila milijune nepoznatih i slavnih osoba, zaobišla je ovaj kraj u širokom luku. Iako univerzalni lijek ne postoji, određenim terapijama danas je AIDS za one koji imaju dovoljno novca tek kronična bolest, a društvena stigma koju ta bolest sa sobom nosi više nije ni izdaleka teška kao što je to nekad bio slučaj.

No, nekad je svaki slučaj izazivao jezu i histeriju. Slučaj je htio da se prvi slučaj na karlovačkom području dogodi na području Krnjaka gdje je jedna osoba umrla, a domaći liječnici kao uzrok smrti konstatirali AIDS. Šteta što u ovom uvodnom komentaru nema više informacija, ali opisano u njemu poprima obrise tragikomičnog. Lokalni tjednik dao se u akciju dokazivanja kako je glasina o tome da čovjek iz Krnjaka ipak nije umro od AIDS-a samo gradski trač. Učinio je to valjda da obrani stručnost domaćih liječnika i “nadležnih organa” koji su objavili službenu informaciju. Nije to moglo proći nekažnjeno, nadležni su organi poduzeli adekvatne mjere protiv onih koji šire neprovjerene informacije o nekakvoj depeši zapadnonjemačkih liječnika.

Nažalost, ne piše kakve su to mjere protiv “baba tračara” poduzete. Na sličan način podijeljen je i savjet kako pristupiti problemu AIDS-a. “Zaštititi se” od bolesti, ali ne piše kako, i “informirati se kod nadležnih”, ali ne piše kojih. Valjda kod “organa sigurnosti”.

“Glasine”, Karlovački tjednik, 1988.

Često smo upozoravali na glasine i neprovjerene informacije koje izazivaju uznemirenost i imaju svoju pozadinu; ove ili one razloge ili namjere. Ovog puta osvrnut ćemo se na “povjerljive” novosti o SIDI (AIDS) koje kolaju na području Karlovca i okolice.

O čemu se radi? Naime, poznato je da su službeni nadležni organi prije kratkog vremena objavili da je od SIDE, te nove kuge suvremenog čovječanstva, umro jedan stanovnik Krnjaka. O otkriću oboljenja pisao je i Karlovački tjednik. No kratko vrijeme iza toga pojavila se “informacija” da to nije točno i da su karlovački, zagrebački i jugoslavenski medicinari krivo utvrdili uzrok smrti.

Od nadležnih organa, medicinara i organa sigurnosti, saznali smo da su te glasine, kao i obično, netočne, proizvoljne i da je umrli s područja Krnjaka preminuo jer je bio zaražen SIDOM…U kuloarima širene priče o navodnoj zapadnonjemačkoj depeši, teleksu, o drugom uzroku smrti, netočne su i zlonamjerne. Koliko je to izazvalo nepotrebnih sumnjičenja, nepovjerenja u stručnost naših medicinara, pravilno i istinito informiranje javnosti, te uznemiravalo obitelji umrlog, nije potrebno obrazlagati. O ovoga puta je bilo dovoljno provjeriti glasine kod nadležnih. O SIDI se treba informirati isključivo kod nadležnih i zaštititi se od nje, isključivo po uputstvima nadležnih…

I još nešto, protiv onih koji su širili glasine poduzete su adekvatne mjere. Za primjer – svima!

Nije dovoljno reći: “Psi laju – karavane prolaze” jer pas može i ugristi, pa mu treba staviti brnjicu i još ga naučiti da ne laje bez razloga…Kod ljudi je to, istina, malo teže, ali može se.

Pripremio Tihomir Ivka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest