NA DOHVAT RUKE

Poduzetnike i obrtnike na ruralnom području gdje žive nacionalne manjine čeka 12,5 milijuna kuna – mogu ih dobiti svi, neovisno o nacionalnosti

Javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta otvoren je do 26. svibnja, sve informacije su na njihovoj web stranici, a zatrebaju li obrtnici i gospodarstvenici pomoć u ispunjavanju dokumentacije, mogu je dobiti i u Županiji i u Razvojnoj agenciji

Čak 12,5 milijuna kuna Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta čeka obrtnike i poduzetnike s područja naseljenih pripadnicima nacionalnih manjina za sufinanciranje projekata i to   u iznosu od 40 do 100 posto njihove vrijednosti. Odnosi se to na područja manje razvijena pa, primjerice, ne mogu ih dobiti stanovnici Popović Brda ili Tušilovića jer Karlovac nije među njima, ali mogu stanovnici Vojnića, Cetingrada, Lasinje, Plaškog, Krnjaka, Barilovića, Saborskog, Josipdola i Slunja.

– Nisu nacionalne manjine korisnici tih sredstava, nego stanovništvo koje živi na području na kojem ima više od 5 posto pripadnika nacionalnih manjina. Znači, mogu ih dobiti Hrvati, Srbi, Bošnjaci, pojasnio je na današnjoj pressici dožupan Mirko Martinović, dodavši da je drugi kriterij stupanj razvijenosti područja, od 1. do 4. kategorije.

Te su potpore dio Programa razvoja ruralnih područja do 2020. po kojem od 2016. ministarstva objavljuju natječaje i dodjeljuju sredstva, a ove godine objavili su ih ministarsta regionalnog razvoja i poljoprivrede, prvo za jedinice lokalne samouprave, drugo za poljoprivrednike, odnosno, OPG-ove, dok će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta podijeliti sredstva obrtnicima i poduzetnicima.

– Natječaj je otvoren do 26. svibnja, sve je na stranicama Ministarstva, dokumentaciju je jednostavno ispuniti i svi zainteresirani se stignu prijaviti. Zatreba li im pri tom pomoć, mogu se obratiti i u Karlovačku županiju i u Regionalnu razvojnu agenciju, napomenuo je Martinović.

A mikro, mali i srednji poduzetnici za svoje projekte mogu dobiti od 50.000 do 200.000 kuna. I to za aktivnosti usmjerene razvoju novih proizvoda i usluga, jačanje kapaciteta, odnosno, ulaganja u nove proizvodne pogone i sl., te marketinške i edukativne aktivnosti, korištenje vanjskih usluga za razvoj vlastitih proizvoda itd. Pri tom tvrtke ili obrti moraju biti osnovana najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za sufinanciranje i imati podmirene sve obveze.

– Stopa sufinanciranja u prvoj grupi aktivnosti – ulaganje i unapređenje proizvodnje itd. stopa sufinanciranja troškova je 100 posto, a u drugoj – marketing itd. ta je stopa 40 posto, pojasnio je Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

Za posljednja dva natječaja interes županijskih obrtnika i gospodarstvenika za ovakve potpore nije bio prevelik, godišnje ih je novac dobivalo samo desetak.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest