čuvajte se

Učestale krađe na ulici, žrtve najčešće stariji ljudi – policija savjetuje: budite na oprezu i ne nasjedajte na trikove

PU karlovačka

Najprije je djedici (80) na Baniji nepoznati lopov iz ruke oteo torbicu s novcem i dokumentima, dan poslije bakici (79) u Grabriku strgnuo lančić s vrata

Zbo drskih krađa na karlovačkim ulicama, koje su zaredale prošli vikend, a u kojima su žrtve starije osobe, policija savjetuje: Budite na oprezu i ne nasjedajte na trikove lopova!

Podsjetimo, najprije je djedici (80) na Baniji nepoznati lopov iz ruke oteo torbicu s novcem i dokumentima, a dan poslije bakici (79) u Grabriku, također nepoznati pljačkaš, strgnuo lančić s vrata.

U oba slučaja žrtve su osobe treće životne dobi, a baš njih i nemoćne osobe bezobzirni kradljivci najčešće i izabiru za svoje žrtve. Policija pojašnjava da lopovi “vrebaju” svoje žrtve, prilaze im iznenada, s leđa, otimaju stvari iz ruku, torbice s ramena ili trgaju nakit s vrata i brzo odlaze u nepoznatom smjeru. “Rade” i u zatvorenim prostorima.

–  Na javnim mjestima kao što su trgovački centri ili javni prijevoz počinitelj koristi nepažnju ili nemoć osobe prilikom nošenja stvari ili ulaska u javni prijevoz te neprimjetno žrtvi otuđuje novčanik iz torbe ili iz odjeće, opisuju u policiji.

Kako bi izbjegli takve situacije i ne postali žrtve, građanima, posebno starijima i nemoćnima, iz PU karlovačke savjetuju da izbjegavaju mračne i puste ulice i, ako je moguće, kreću se u društvu više osoba; torbu na ramenu, koju kradljivci doživljavaju kao “poziv”, neka nose na ramenu suprotnom od kolnika kada se kreću ulicom; u trgovačkim centrima torbu drže zatvorenu, čvrsto uz tijelo, po mogućnosti s prednje strane, a nikada u kolicima za kupovinu; kartice i novac nose odvojeno, u ručnoj  torbici i unutarnjem džepu jakne; ne nose PIN uz bankovnu karticu; među počiniteljima popularno je otimanje nakita sa žrtve stoga budite oprezni i obratite pažnju na izgled napadača!

Ako se ipak dogodi da budu pokradeni, ostanu bez torbice ili novčanika, odmah treba nazvati nekoga tko će pomoći da blokiraju bankovnu karticu, te policiju  – ako je lopov u blizini, prvo kontaktirati policiju!

– Pokušajte se sjetiti što se dogodilo, kuda ste se kretali, gdje ste vadili novčanik, izgled napadača ako ste ga vidjeli…, boju bicikla, mopeda, automobila, marku vozila ili registarsku oznaku, zapišite sve detalje na papir do dolaska policije, savjetuju iz PU karlovačke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest