Solarne panele dobiva pet obitelji u Karlovačkoj županiji – projekt danas kod Slunja predstavio ministar Zmajlović

Solarni sustavi dolaze u pet domaćinstava u Karlovačkoj županiji

Kuće u naseljima daleko od elektroenergetske mreže a za koje priključenje nije isplativo, dobit će solarne panele. Ovaj je projekt danas kod Slunja predstavi ministar ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Obišao je imanje Kekić u Slunju koja će dobiti solarni sustav za proizvodnju električne energije.

– Ovime ćemo tim građanima omogućiti da dobiju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti. Vlada će osmisliti program kako bi se projekt nastavio i u 2016. Zasad planiramo ugraditi 100 solarnih sustava, a vrijednost projekta procijenjena je na 6 milijuna kuna, kazao je Zmajlović.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Cilj projekta je osigurati električnu energiju kućanstvima u ruralnim krajevima koja su udaljena od elektroenergetske mreže. Pilot projekt ugradnje solarnih sustava krenuo je u Karlovačkoj županiji,a u planu je da se nastavi i iduće godine. 

– U Fondu smo za provedbu ovog projekta osigurali 4,5 milijuna kuna odnosno 80 posto njegove vrijednosti, a ostatak sredstava osigurat će UNDP i županije. Oprema koja se u sklopu pilot projekta ugrađuje u kuće je od hrvatskih proizvođača. Sufinanciranjem projekata korištenja obnovljivih izvora energije stvaramo tržište za domaće tvrtke koje su se opredijelile za proizvodnju zelenih tehnologija, dodala je načelnica sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica.

Solarni paneli koji se ugrađuju u pet kuća na području Karlovačke županije proizvedeni su u varaždinskoj tvrtki Solvis. Ostalu prateću opremu proizvela je tvrtka Infoton iz Novog Marofa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest