KUHAM SLASNO!

Monika kuha u novoj kuhinji svog restorana! Pogledajte što nam je pripremila za maglovite prosinačke dane

Neka Vas sve obavije čarolija mira, ljubavi, sreće, zdravlja, poslovnog i osobnog uspjeha, empatije, blagostanja i razumijevanja jedno za drugo

Ovih dana prati nas maglovito, hladno vrijeme, gotovo da se čovjeku ne izlazi iz kuće, osim što mora.

Dok gledamo kroz prozor u maglovitu svakodnevicu sa vrućom kavom u ruci smišljajući što za ručak ili večeru, predlažem rižoto od bundeve. Ali ne bilo kakav!

Što će nas bolje ugrijati od toplog, kremastog rižota uz dodatak mekog kozjeg sira, slane pancete i slatkoće pečene bundeve, a na samom kraju još to sve upotpuni pečeni svinjski file?

Slasno, jako slasno. Pa krenimo za početak…

POTREBNE NAMIRNICE (za 4 osobe)

360 g riže

350-400 ga svinjskog filea

80 g pancete

60 g mekog kozjeg sira

1 butternut tikva

1 glavica sitno kosanog Luka

1 manja glavica luka za pečenje uz bundevu

nekoliko režnja češnjaka

100 ml bijelog vina

sol, papar

maslac, bučino ulje, bučine koštice, muškatni oraščić

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Bundevu prepoloviti po dužini, odstraniti koštice, posoliti i popapriti, dodati maslinovo ulje, muškatni oraščić, nekoliko režnja češnjaka, te manju glavicu luka.

Staviti u prethodno ugrijanu pećnicu dok potpuno ne omekša.

Predlažem pečenje u kori, na temperaturi 120-140… Treba nešto više vremena, ali je ljepše boje i ne poprimi koricu od pečenja. Nakon što se malo prohladila, žlicom odvojiti meso bundeve od kore, te zajedno sa lukom, češnjakom i svim sastojcima izmiksati u kremu.

Svinjski file očistiti od žilica i eventualne masnoće, posoliti ga te ga cijelog ispeći na malo maslinovog ulja sa svih strana. Volim kad je meso srednje pečeno, preporučam. Pečeni file umotati u foliju te ostaviti po strani do serviranja.

Sitno kosani luk pirjati na maslacu, kad poprimi lijepu boju i omekša, dodati rižu.

Stalno miješati dok ne postane staklasta, te onda dodati bijelo vino. Miješati, te kako riža ukuhava dodavati malo po malo tekućine. Idealno bi bilo da se podlijeva da temeljcem, ali ako ga nema poslužiti će i voda. Tekućina za podlijevanje rižota, ali i tjestenina, svakako neka bude vruća.

Dodati pancetu, umiješati. Po potrebi dodavati tekućinu, miješati. Kada je riža već više od polovice kuhana, dodati meki kozji sir te nekoliko žlica kreme od bundeve da lijepo oboji rižoto. Opet promiješati, dodati malo tekućine i uz miješanje nastaviti postupak dok se riža ne skuha. Pred sam kraj dodati nekoliko kockica hladnog maslaca te energično umiješati u rižoto.

Posoliti i popapriti ako je potrebno, ali začinjena je krema od bundeve, te su panceta i sir slani, treba biti oprezan.

Svakako preporučam da je riža kuhana malo pod zub, lijepe kremaste strukture, ali i to je ukus pojedinaca.

SERVIRANJE:

Gotov rižoto odmah servirati u tanjur, pečeni svinjski file narezati na tanko, posložiti po sredini rižota, dodati bučino ulje i koštice. I čašu bijelog vina.

Vani hladno i magla, u tanjuru raskoš i toplina. Uživajte, dobar tek!

Vrijeme juri, dan prekratak, obaveza sve više, a ono što me osobno najviše brine je to što imam sve manje vremena za sebe i svoje gušte….

Čitanje, putovanje, uživanje u novim mjestima, istraživanje hrane, edukacije, sudjelovanje na stručnim događanjima, pisanje…. Znam da je tako i većini od Vas.

U Novoj godini treba donijeti niz odluka koje će nas učiniti sretnima i ispunjenima.

Već neke jesam, na ostalima radim. Do sljedeće godine puno Vas pozdravljam i želim sve najbolje za nadolazeće blagdane.

Neka Vas sve obavije čarolija mira, ljubavi, sreće, zdravlja, poslovnog i osobnog uspjeha, empatije, blagostanja i razumijevanja jedno za drugo.

Pratite nas na Facebooku…

samoljubav #bozicdolazi #blagdani #mir #obitelj #advent #adventukarlovcu

ukuhinjikaonapozornici #hranailjubav #goodfood #foodie #dobrahrana #hranaivino #kuhanjekaostrast #kuhamipisem #rizoto #bundeva #hladnazima #maglaukarlovcu #visitkarlovac #jatotako

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest