ODABRANI NAJBOLJI

Odabrane dvije instalacije za prostor skorašnjeg Urbanog parka, komisija predlaže i postavljanje treće bude li sredstava

Odabrano je vizualno rješenje instalacije u Urbanom parku Hrvatskog doma koja će se realizirati u okviru projekta Hrvatski dom u centru. Štoviše, na tom prostoru trebala bi niknuti dva, a možda i tri umjetnička projekta/instalacije.

U okviru projekta Hrvatski dom u centru, Savez udruga Kaoperativa početkom je godine objavio javni poziv za dostavu vizualnog rješenja instalacije u budućem Urbanom parku Hrvatskog doma. Vjerojatno dobrim dijelom zbog pandemije koronavirusa u početku je bilo i dosta poteškoća pa je na prvi poziv pristigao samo jedan prijedlog te je poziv ponovljen. U drugom krugu stručna komisija zaključila je da niti jedan od tri pristigla prijedloga ne zadovoljava smjernice poziva pa je otvoren i treći s jasnije naglašenom temom poziva – SURADNJA.

Pristiglo je ukupno sedam prijedloga, a stručna komisija u sastavu Branka Križanić (Ministarstvo kulture – Konzervatorski odjel u Karlovcu), Davorka Radović (Grad Karlovac), Iva Alibašić (Gradski muzej Karlovac), Sanja Mus (Gradsko kazalište Zorin dom), Sanja Graša (Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić), Mladen Bolfek (BOLFEKi art & graphic studio), Luka Krmpotić (arhitekt), Luka Lipšinić (arhitekt), Anđela Žapčić (Kaoperativa), Luka Crnković (Kaoperativa) odabrala je najbolje radove.

Stručna komisija za odabir rješenja instalacije u Urbanom parku Hrvatskog doma tako predlaže instalaciju “Tok” (naslovna fotografija), autorskog tima koji čine arhitektica Marijana Gradečak i akademski slikar Lav Paripović. Kao najviše ocijenjeni rad preporučen je Gradu Karlovcu za izvedbu u okviru budućeg sveobuhvatnog projekta uređenja parka, kao rad koji daje kvalitetan prostorni i oblikovni odgovor na uređenje parkovne površine kojoj do sada nije pridana adekvatna pozornost, oblikovni element i dodatni interaktivni sadržaj (Luka Krmpotić, arh.).

Za realizaciju u okviru projekta Hrvatski dom u centru, stručna komisija predlaže instalaciju “Tok 4 rijeke” (autorice akademske slikarice Ivana Kutuzović i Nina Bešlić) kao rad koji je moguće, bez umanjivanja njegove idejne vrijednosti prilagoditi užoj zoni Urbanog parka Hrvatskog doma.

Komisija je također pohvalila instalaciju “Zajedno”, autorice akademske kiparice Marine Đira, kao rad koji je u potpunosti prepoznao i zadovoljio smjernice poziva i preporučuje ga za izvedbu sukladno financijskim i prostornim mogućnostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest