Ove mjere epidemiolozi su iznijeli ugostiteljima
Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan
“covid redar”. Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta,
tako da na svaka četiri četvorna metra dolazi po jedan gost.
Fizički razmak između stolova treba biti tri metra. HZJZ
preporučuje ugostiteljima i online rezervacije te evidenciju
gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.
Švedskog stola ne bi smjelo biti, a ventilacija, odnosno
prozračivanje prostora mora biti obavezno i često. Također,
djelatnici moraju mjeriti temperaturu i pri svakom znaku
eventualne bolesti ne doći na posao. Ni mjerenje temperature
gostima nije isključeno. Ako netko oboli, obavezno je provesti
dezinfekciju i testiranje zaposlenih.
Ovo su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, glavne mjere koje
su članovi Stožera i epidemiolozi na jučerašnjem sastanku
iznijeli predstavnicima ugostitelja, a ona obveznog nošenja maski
za goste već je jučer stupila na snagu.
Za gosta to znači sljedeće: prilikom ulaska u kafić, restoran ili
bilo koji drugi ugostiteljski objekt, mora staviti masku koju
drži dok ne sjedne za stol. Tada je može spustiti, no prilikom
svakog udaljavanja od stola, zbog odlaska do toaleta ili na
cigaretu, mora je staviti.